Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Boxing day kao Bozic

Dok se po celom svetu fudbaleri odmaraju za vreme Bozicnih i novogodisnjih praznika, na Ostrvu lopta ne prestaje da se kotrlja. Engleska Premijer liga tradicionalno se igra drugog dana Bozica i prvog januara. Mecevi u praznicnim danima nazivaju se Boxing day, sto bi znacilo dan kutija, kao asocijacija na dan kada se otvaraju bozicni pokloni.


Boxing day je tradicija koja traje jos od 1888, kada su u pocetku igrani samo derbi mecevi, da bi  vremenom svi klubovi dobili privilegiju igranja na praznik. Boxing day je mnogo vazan za Engleze i, pre svega, za navijace koji tih dana obicno ne rade, odlaze porodicno na stadion svog omiljenog kluba. To je za Engleze kultura, DNK, i to nema nijedna druga liga i nacija, i zbog toga sto ne postuju dovoljno svoje navijace, kao sto to radi Premijer liga, koja pazi u kom terminu i kog dana ce biti mec, bas zato da bi svi fanovi stigli da bodre svoj klub, jer cemu igra  ako nema navijaca. Oni su najbitniji.E zbog takvih stvari je Premijer najkvalitetnija, najatraktivnija i najuzbudljivija liga na planeti, i nista se tim fudbalerima nema prigovoriti, s obzirom na cinjenicu da posteno zarade svaki peni na terenu, i to sve uz osmeh. Zamislite kako bi izgledale utakmice nase Super lige dan posle Bozica i Nove godine- prvo, tu timovi ne bi imali jedanaest igraca sigurno, i bio bi to pravi cirkus u, ionako, tragikomicnoj ligi.

Kako Englezi obozavaju tradiciju i statistiku, zabelezeno je da je najefikasniji Boxing day bio 1963, kada je na deset meceva postignuto cak 66 golova! Naravno, vremenom je pored tradicije, veliku ulogu i uticaj na Boxing poceli su da dobijaju i TV kuce i bogati sponzori, koji su izdvajali milione kako bi ucestvovali u spektaklu, jer tesko da postoji bolje mesto za sopstvenu promociju. Od sezone 1992, kada je formirana Premijer liga, kako se uporedo razvijala tehnologija, drustvene mreze, tako je rasla i Premijer, buduci da su mecevi postajali sve popularniji i trazeniji na ostalim kontinentima, narocito u Aziji. Kinezi tu odskacu i cine vecinu u TV seringu, tako da su premijerligasi i sponzori spoznali ovaj fenomen Boxing-a na globalnom nivou, i prilagodili se ovom ogromnom trzistu, pre svega, stavljajuci pojedine derbi meceve u ranijim terminima(12,12:30), upravo zbog visemilionskog auditorijuma u Kini.

Ali nije islo sve lagano za Engleze i Premijer ligu. Morali su da se suoce sa huliganima koji su kvarili imidz ostrvskog fudbala, i uspeli su u tom poduhvatu. Tadasnja premijerka Britanije, Margaret Tacer, objavila je rat huliganima i pobedila! To je bila velika pobeda fudbala i pravih navijaca nad huljama, i zapravo od tada i krece vrtoglavi uspon Premijer lige, sto su poslovicni Englezi znali odlicno da iskoriste(unovce). Kao i u mnogo cemu, prvi su shvatili kako funkcionise globalno trziste i kako da zarade sto vise na svom najvecem brendu. I uvek su oni ti prvi koji povlace nogu, i uvek im uspeva, na iznenadjenje celog sveta. Kao i u slucaju Brexita, Englezi ce biti prva zemlja clanica koja ce napustiti EU od njenog nastanka, ako se i moze reci da su bili u Uniji,jer se i nisu do kraja drzali propisa, pogotovo to vazi za novac, posto sve clanice koriste euro, a Englezi se nikada nisu odrekli funte, i jedino se na Ostrvu plata isplacuje nedeljno. Nista njima nece faliti i bez EU, posto su i do sada bili nezavisni i svoji, a tako ce biti i sa fudbalom, s obzirom da mnogi prognoziraju pad kvaliteta i popularnosti Premijer lige nakon Brexita. Ne brinite, to se nece dogoditi, bas kao sto se nece ni u jednoj od ligama petice desiti to da osrednji klub, poput Lestera, osvoji nacionalni sampionat. Nema sanse, jer Real, Barsa, Juventus, Bajern, Milan, PSZ ili Dortmund, skoro da drze monopol na titule prvaka svoje zemlje, dok kod Engleza nema privilegovanih,a potvrada za to je i sto, jedni od najvecih ostrvskih klubova; Aston Vila, Sanderlend, Lids, Notingem Forest, godinama tavore po nizim engleskim ligama i nikako da stignu do Premijera, ali zato niko ne kuka i ne mari, jer sve mora da se zaradi na terenu. I zbog toga ce navijaci ovih klubova i ovaj Boxing day docekati na stadionima!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.