Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ko krade Superklasiko?

Saga oko finala Kopa Libertadores izmedju Rivera i Boke Juniors nikako da se okonca. Proslo je skoro mesec dana od prvog duela na Bombonjeri (2:2), dok je revans i dalje neizvestan, nakon incidenta i napada Riverovih huligana na autobus sa fudbalerima Boke.

Pre nekoliko dana, CONMEBOL, fudbalska asocijacija Latinske Amerike, i FIFA, donele su odluku da se revans finala odigra devetog ovog meseca u Madridu na stadionu Santjago Bernabeu. Ova odluka je izazvala dosta kontroverzi, koja je u najmanju ruku cudna i nelogicna, s ozirom da se radi o najvaznijem mecu Argentine i Juzne Amerike! Iz Rivera su vec porucili da im ne pada na pamet da igraju u Evopi.
Ljudi koji su doneli ovu odluku, nisu se rukovodili sportskim motivima, vec licnim i interesima mocnih grupa (politicara), kada su uvideli da su fudbal i igraci u glavnoj ulozi. A to politicari ne podnose. To je bilo ocigledno i na proslonedeljnom samitu najmocnijih drzava sveta, G20 u Buenos Ajresu. Nazalost, uspeli su da ispolitizuju i poslednji bastion loptanja, Juznu Ameriku. I ne samo to, ovde se radi o kradji Superklasika, identiteta, ponosa i strasti, celom kontinentu! 
Ceo slucaj je poprimio globalne, i izasao iz sportskih okvira, posle napada koji se desio u najozloglasenijem kraju riverista. Suluda i kobna odluka vodje rute, osim, ako ceo incident nije izreziran i unapred dogovoren!? Da li su mocnici i politicari spremni da idu toliko daleko, da izmeste najveci latinoamericki mec, samo da bi zadovoljili ego pojedinih funkcionera i bogatih sponzora? Da, spremni su i vise od toga, jer njih interesuju samo prihodi od marketinga i TV prava, a za najvazniju sporednu stvar i igrace ih bas briga! Uostalom, to je FIFA vise puta demonstrirala.
Da postoje indicije da je ceo napad unapred isplaniran, pored lose organizacije puta, ukazuje i to, kako se kao organizator revansa odjednom pojavljuje Spanija i Madrid, pre nego Montevideo, Rio, Lima ili Bogota? Dosta je koincidencije u slucaju istorijskog Superklasika. Opravdanje da se revans odigra u Madridu, celnici FIFA i CONMEBOL-a su obrazlozili cinjenicom da u Spaniji zivi veliki broj latinoamericke populacije, ali to je samo paravan. U stvarnosti se radi o tome da FIFA zeli veci deo kolaca, veci stadion, sto znaci vise prodatih ulaznica i, svakako, veci broj sponzora. Ali, i ovde FIFA prikriva istinu, jer da su se rukovodili gorepomenutim razlozima, logicnije je bilo da se revans odigra na legendarnoj Marakani u Riu, ili na Acteki u Meksiko Sitiju, koji imaju veci kapacitet od Bernabeua.
Kako bilo, FIFA i CONMEBOL ne odustaju od Madrida i termina za 9. decembar, dok se klubovi ostro protive ovom predlogu, kao i svi fudbalofili sirom sveta. Sada je fudbal na raskrsnici, i sledeci dani ce dati odgovor na pitanje kuda ce ici ubuduce. Ako se Superklasiko odigra u Madridu, to ce biti pobeda predsednika FIFA, Djanija Infantina, koji se zalaze za zatvorenu globalnu Super ligu. Druga opcija je, da River i Boka ne pristanu na madridski duel, i tako pokazu politici i FIFA, da se ne moze sve u zivotu kupiti i da je fudbal u Juznoj Americi i dalje- fudbal u svom najlepsem svetlu!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.