Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vaš telefon zna gde ste bili

Korisnici Android i iPhone smartfonova znaju da njihovi telefoni poseduju opciju GPS- Globalnog pozicioniranja. Ova funkcija pristupa signalu sa satelita, te vam uvek može reći kako da stignete najbržim putem, gde su dobri restorani, koncerti, koliko su daleko vaši prijatelji. 
A da li ste znali da vaš telefon poseduje i „tajnu“ memoriju apsolutno  svih mesta koje ste posetili?
Telefoni pamte sva mesta na koja odete - kafiće, restorane, prodavnice, pumpe, škole, fakultete. Neke aplikacije, poput Instagrama, G i Messengera imaju svoje posebne delove gde skladište podatke o kretanju korisnika. Ovde treba reći da ovo nema veze sa „tagovanjem“ tj. prijavljivanjem na lokaciju u aplikacijama poput Facebooka ili Instagrama - ovi podaci se čuvaju u samom telefonu.
Na svu sreću - ovim podacima možete lako pristupiti i obrisati ih!
Ako koristite Android telefon - idite u Podešavanja, onda Lokacija (Location services). Ovde možete da vidite, za svaku aplikaciju posebno, koliko podataka o kretanju je prikupila. Takođe, ovde možete i iskjučiti korišćenje lokacije na vašem telefonu.
Ako koristite iPhone - idite u Podešavanja, pa onda Privatnost (Privacy), pa onda Lokacija (Location Services) . Na dnu ovih podešavanja je i opcija System - Frequent Locations. Ovde možete pogledati sve lokacije na kojima ste bili, čak i koliko puta ste posetili neko mesto.
Treba napomenuti da vlasnici Android telefona sve ove podatke (pa i čitavu mapu svog kretanja) mogu pogledati i na računaru, tako što se uloguju na Google stranici podacima koje koriste za Google nalog na telefonu.Takođe, sve ove podatke na Android uređajima možete i prebaciti na novi telefon.
U aplikaciji Google Maps, idite do Podešavanja, pa do opcije Lični sadržaj. Ovde možete uključiti ili isključiti koje sve podatke o vašem kretanju telefon deli na Internetu, takođe i da li slike koje slikate telefon imaju informaciju o mestu gde su nastale.
Moderni telefoni imaju pregršt opcija koje nam mogu biti korisne. Zato treba da poznajemo svoje uređaje kako bi sačuvali svoju privatnost, a lični podaci iz naših telefona ne bi završili negde na Internetu.
Ivan Trajković

 

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.komarac
20.09.2018 - 12:54
Vaš telefon zna gde ste bili
To ne valja,ako imate radoznalu suprugu.Može da vam uzme telefon i da vidi svaki vaš izlet do druge.Ja bogami ne kupujem takav telefon,meni su dobri ovi stari,istina malo slepi i gluvi,ali diskretni...