Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kako sam p-OSIJEK-la predrasude

Peti novembar, 2016. leto gospodnje...

Otvaram ovu priču ciljano u religioznom tonu jer je fraza koju sam najviše puta u poslednje vreme slušala "Bog neka vam je u pomoć". I ne znam da li je Bog ili zdrav razum, ali nešto nam jeste pomoglo... Ne da otputujemo i da se vratimo bezbedno, već da shvatimo koliko su nam predrasude teške i ozbiljne.

Razlog našeg putovanja u Osijek bio je koncert Olivera Dragojevica. Od trenutka kada smo kupile karte ljudi su reagovali vrlo čudno: "Šta ćete tamo?", "Zašto on ne dođe kod nas da peva?" "Ti se stvarno ne plašiš?" i sl. Evo, koristim priliku da javno odgovorim na ova pitanja: Idem tamo jer volim Dragojevića od svoje 12. godine, a zašto on ne dođe ovde, morate pitati njega. Ne želi čovek, a trenutno je situacija takva da ja više volim njega nego on mene, pa moram ja kod njega jer neće on kod mene...

I nisam se plašila, nije mi bilo jasno čega je tačno trebalo da se plašim, nečega što je lebdelo u vazduhu da, ali nisam znala čega. 

Kada je autobus iz Novog Sada krenuo put Osijeka i vođa puta saopštio da ćemo na putu kroz Hrvatsku od celih 30km imati policijsku pratnju, postalo mi je jasno čega treba da se plašim. Ne Hrvata koji su opasni po Srbe, ovog puta uglavnom Srpkinje. Ne ni Srba, ovog puta Srpkinja, koje su opasne po Hrvate, već treba da se plašim ustaljene nenormalnosti da se unapred moramo plašiti jedni od drugih jer mi smo Srbi, a oni su Hrvati. Naravno da nas kroz Hrvatsku nije pratila milicija i gle čuda, nekako smo bezbedno prešli tih 30km. Kada smo izašli iz busa, bez obzira što smo pitale da li možemo promeniti evre za kune, momci na pumpi su nam ih bez problema promijenili. Kada smo kupovali hamburger, u pokušaju da naručimo pavlaku, ipak smo tražile samo senf i majonez, jer smo se malo plašile da će se čuti da nismo iz Osijeka. A žena na prodaji nije uradila apsolutno ništa da taj strah izazove kod nas. To je bila naša trenutna glupost. I tada smo shvatile! Iskupile smo se, naručivši hrvatsko pivo u kafiću, bilo koje, samo da je hrvatsko... Konobarica ga je ljubazno donela, dala nam wifi, punila nam telefone, ponudila nam i da spavamo tu...Poželela nam lep provod na koncertu. U toaletu na moje "čuti, ćuti" koje sam u nekoj šali izgovorila drugarici, devojka iza mene je pitala "a što da šuti, djevojka ti lepo kaže.". Poželela nam lep provod na koncertu i dodala da je ova turneja možda i poslednja prilika da Olivera slušamo uživo. Kada je to rekla, znala sam da nismo pogrešile. Ne zato što smo došle na koncert dva sjajna muzičara, već zato što sam došla baš u Osijek. Četvoročasovni koncert opravdao je sav potrošen novac i sav naš umor zbog pređenih kilometara. Ljubaznost meštana ubila je sav naš strah. Hvala Oliveru, što nije došao u Srbiju. Hvala Osiječanima što su me inspirisali da ovo napišem. Kada nam je cura u dvorani na kraju platila pivo uz reči "Ovo vam je za Jugoslaviju", znala sam da sam ovim putovanjem ne samo p-OSIJEK-la mnogo predrasuda, već sam se možda malo i po-OSIJEK-ila. 


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.neidealni citatelj
08.11.2016 - 14:01
Seka od Oseka
Ne bih uopce obratila paznju na ovaj uradcic da mi pogled nije privuklo velikim slovima OSIJEK. Samo hrabro Ivana, stici ces ti i do Knina. Dogodine za Oluje.
08.11.2016 - 21:57
@Seka od Oseka
Nisam bas najbolje razumela vas komentar, ali Knin i Oluja nemaju nikakve veze sa onim sto sam htela reci. Doci cu do Knina, zasto da ne? Verujem da je lep grad. Motiv nece biti Oluja sigurno. Mozda me put nanese slucajno, mozda odemda slusam muziku... To sam htela i sad. I to sam i dobila.
neidealni citatelj
09.11.2016 - 15:47
Seka od Oseka
Ja sam izuzetno dobronamjeran. Te hocu da Ti kazem po pitanju glazbe u Kninu, tompson je iskren, on svoju, recimo slobodno, mrznju prema Srbima iznosi/pjeva otvoreno. Ne krije. Isto kao tu njegovu nakaradnu ljubav prema Hrvatima, cega se pristojni Hrvati gnusaju, i prema Bogu i Isusu kao da su ova dvojica zbog \'njegovih\" Hrvata i na zemlji i na nebu. Ali, kazem, on je iskren u svojoj mrznji. Za razliku... Kao sto ne pase u Kninu pjevati Karasica tece idem svaku vece dragoj pod prozore, tako ni u Osijeku ne pase Bregovi se nasi tresu to je borba na Kupresu. Mada, mozda i da. Tebi svako dobro.
09.11.2016 - 21:12
Tompson
Tompsona ne bih slusala ni da se jedini bavi muzikom na celom svetu. To nema veze sa njegovom otvorenom mrznjom prema Srbim, vec sa muzickim ukusom. Olivera i Gibonnija bih slusala i na kraj sveta da moram da odem. Koncert koji su priredili probudio je sve najlepse u meni, ljubaznost mestana takodje. Volim kad se lepo osetim negde. Nisam verovala da ce se posle Beca to desiti u Osijeku, a putujem cesto. I vama sve najbolje, a Tompsona, Oluju i Knin ostavljam za neke druge ljude. Ja o tome pisati necu. Na tu temu je dovoljno vec receno i uradjeno sto se mene tice.
09.11.2016 - 21:20
Ko je tko?
I jos jednu stvar bih volela znati. Da li namerno pisete jedan komentar u zenskom rodu (obratila), a drugi u muskom (dobronamjeran)? Ili je to slucajna greska, mada prilicno nesvakidasnja, slozicete se sa mnom.