Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Bolje Ana i Rasta, nego Radovan i Ratko

Bili smo sedmi razred, kada su devojčice u našem odeljenju počele da pevuše, onako tiho, kada se prisete stiha tadašnjeg, već ugašenog, benda Bičarke na travi, uz lagani pokret glavom: "Šipovala 'rac, šipovala 'rac, šipovala, šipovala, šipovala 'rac!". To je bilo mnogo pre Mimi Mercedes, Ane, Raste i svih drugih...
Mi, dečaci, smo, sa druge strane, se temeljno preslušavali Prti Bee Gee, Bad Copy, BS, Monogamiju, THCF i ostale repere teže kategorije. Nismo živeli na ulici, daleko od toga, ali smo se stravstveno ložili na ulič/pukni-zoro/arske pesme, jer smo hteli tako da živimo, a nismo smeli. Mislim na period 2007, 2008. godine.

Obožavali smo da se šišamo na robijaške frizure, nosili smo što brže patike, oblačili šanirane trenerke, slušali Prti Bee Gee i krili se iza Narodne biblioteke Srbije, ne bi li kašljali uz cigarete i buksne.

U tom periodu još su devedesete, nekako, bile u svežijem sećanju. Pa, baš onda, kada nas je u osmom razredu pucao isfrustrirani gas pun hormona, Kosovo je proglasilo nezavisnost. Danoćno smo po školi, ulici, parkovima i gradu pevali "Hriste, bože", "Oj, Kosovo, Kosovo", "Đenerale", "Od Topole" i ostale pesme pune rodoljubno-koljačkog žara. Ceo Vračar, i stari, i mladi, se skupio da ide da "brani" Kosovo pred Skupštinom Srbije.

Okruženje nas je nateralo da preziremo sve što nije spadalo u srbijansku nacionalnost. Nismo se toliko pucali na "Grand", koliko se preteruje, ali, da se razumemo, i dan-danas, uprkos tome što ga ne slušam, i što mi se povraća kada ga čujem u svakidašnjim situacijama, na nekoj žurci, kada smo unezverni, odvrne se Đanijevo  "Sve mi tvoje nedostaje".

Ali, da li je normalno da ti dete od trinaest godina uzvikuje "Nož, žica, Srebrenica" ili "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji"? Da li je normalno da nećeš da ideš u školu, jer hoćeš da ideš na proteste, jer su ti "oteli" Kosovo? Da li je normalno da se, sa svojim jaranima, dernjaš po osnovnoj školi uz navijačke pesme?

Da li je realno da praviš sranja, sa trinaest godina, u pokojnom noćnom klubu "Trezor", protiv ostalih pećinaca istih godina, pa i starijih, zato što ste iz različitog kraja, uz pesmu "Samo želim da znam"?

Da li može biti normalno da u sedmom razredu - na Vračaru - već imaš nekoliko drugara koji beže sa časa da bi pušili travu? Da li je normalno da martinkama juriš onog Roma iz susednog odeljenja? Da ti najbolji ortak ispsuje ime, gde god stigne, austrijske budaletine iz prve polovine XX veka, a ti se na to smeješ? Ne, to ne rade današnji klinci. To smo mi radili. Nas je zahvatio taj užegli talas iz miloševićevske dekade. I, uz veliku sramotu, pišem o tom razdoblju. 

Danas, deset godina kasnije, i dalje slušam Prti Bee Gee, ali i Tom Waitsa, Doorse, ponekada Đoku Balaševića i Čolu, kada popijem, NWA, Wu Tang... Imam mlađu sestru koja je osmi razred. Slušala je Bibera, One Direction, čak i poneke narodnjake, a sada je već uveliko u Nirvani, Floydu, Pistolsima, Goblinima i još kojekakvim grupama za koje, čak, nisam ni čuo.
Dabome da većina iz njenog razreda sluša narodnjake i taj nazovi-popić, ali tako je oduvek bilo. Bože, pa već poslednjih godinu dana idem na žurke "2000's" zbog nostalgije prema detinjstvu, a ne zato što je bila kvalitetnija muzika.
I, da li stvarno neko misli da bilo koje beogradsko dete neće uskoro saznati šta je "ekser"?

A i nema svako uho za Judas Priest ili Cannibal Corpse, niti može svako da svari Velvet Underground ili Mejdene. Dok posebna crta ludila postoji za manijake koji isključivo pomodarski insistiraju na slušanju klasične muzike.

 

U krajnjem slučaju, bolje da deci te blesave dane obeleže Ana i Rasta, nego Radovan i Ratko...

Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Ma neeeeeee
17.01.2017 - 13:10
Xyz
Ne valja ni jedno ni drugo !!!
Janko
17.01.2017 - 16:55
Koje su te "ostale pesme pune rodoljubno-koljačkog žara"?
Jeste li pjevali Juru i Bobana ili Bojnu Čavoglave (ili Ćavoglave)? \"Hriste, bože\", \"Oj, Kosovo, Kosovo\", \"Đenerale\", \"Od Topole\" sigurno nisu koljačke. Možda neke novokomponovane od Ratkovih i Radovanovih saradnika , koje u tekstu NISU NAVEDENE, osim tih parola navijača-propaliteta vezanih za sve što nije srpsko. Ako \"ne može svako da svari Mejdene\", koji su najveći metalski mejnstrim, očigledno ne znaš da i oni što đipaju uz narodnjake đipaju i uz \"Run to the hills\" i \"Afraid to shoot strangers\". Nije čudo onda da si u isti koš osim njih još stavio Judas Priest i Cannibal Corpse, za koje uvo ne treba nego dobar stomak, sa The Velvet Underground.
rudi
17.01.2017 - 16:55
.
To što je autor teksta bio napaljeni šovinista ne znači da klinci trebaju obožavati neke dileje koji eto nisu psihopate. Bili smo i mi klinci, i nacionalisti. Ali smo znali da je Hitler(Austfijski kreten) zlo, da ne treba tući Cigane, ubijati Mislimane ili Madjare, ali sžo znali i da se ubijaju i proteruju Srbi, te da ne treba biti ravnodušan.