Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velika koalicija

Demohrišćani i socijaldemokrate u Nemačkoj su dogovorili veliku koaliciju partija levog i desnog centra, treću u poslednjih deceniju i po. To je rezultat mučnih pregovora koji se vode posle izbora održanih 24. septembra prošle godine a iz kojih su i levica i desnica izašle bez dovoljno glasova da sa nekim manjim partnerima formiraju vladu.
Premda grose koaliciju moraju još da odobre članovi SPD, njih više od 400.000. Ako i to propadne, Nemačku čekaju vanredni izbori, a zemlja je već politički ranjena nesposobnošću političkih aktera da više od poet meseci formiraju vladu. Dogovor je napravljen jer su vođe i CDU i SPD uspešno plašile građane tezom da bi se novim izborima najviše okoristila desničarska, populistička Alternativa za Nemačku. To je možda tačno, ali je moguće da je koalicionim sporazumom zapravo na srednji rok napravljena veća šteta nego korist.

Pre svega, ma koliko se socijaldemokrate trudile da svoju "žrtvu" predstave kao skupu prodaju kože, baš kao i nova-stara kancelarka Angela Merkel, ovaj savez ostavlja Nemačku bez sistemske opozicije. Jedina prava, a usto i jako opasna opozicija nemačkoj vladi biće upravo AfD. Drugo, socijaldemokrate bi posle još četiri godine u zagrljaju s Angelom mogla čekati bitka za dušu. Svaki put kada bi ulazili u taj savez, sa izbora su odlazili slabiji. To je bio slučaj sa odlukama u vreme Franka-Valtera Štajnmajera, potom i Zigmara Gabrijela koji su pristajali da zarad stabilnosti budu mlađi partner Merkelovoj.
A onda je Martin Šulc stao na čelo SPD i nekako uspeo da udahne malo energije levom centru. Posle izbora je delovao odlučno rekavši još u izbornoj noći da SPD neće treći put praviti grešku sa velikom koalicijom, te da će biti istinska opozicija vladi koju će, verovalo se tada, činiti takozvana Jamajka koalicija CDU, liberala i Zelenih. A onda su liberali povukli nogu, nije bilo većine i Merkelova je podigla slušalicu da dovede Šulca za sto. I uspela je. Martin se uplašio "alternative".

Za većinu glasača SPD je to svakako razočarenje jer sebi sasvim legitimno mogu da postave pitanje - a zašto bismo mi glasali za SPD kad znamo da će Merkelova biti kancelar? I tako tri puta.

Ako i ova koalicija prođe, u opoziciji će ostati Zeleni i liberali koji, pretpostavlja se, nemaju neki veliki potencijal rasta, tvrda Levica i AfD koje se svi plaše jer, tvrdi Merkelova, može mnogo da poraste. Nemci verovatno računaju da je uspon AfD privremena posledica izbegličke krize i talasa populizma u svetu, od Bregzita i Trampa do Marin le Pen. Veruju da će se to vremenom izduvati.

Ali nova-stara vlada neće imati drugu jaku opoziciju osim AfD i mogu samo da se mole nebesima da se ne dogodi nešto nepredviđeno poput sukoba, ili ekonomske krize koju možda neće nastati u Nemačkoj, ali bi na nju mogla da se prelije iz neke Grčke, Italije ili ko zna odakle.
Da li bi vanredni izbori bilo bolje rešenje? Ko to zna. Ali će mejnstrim nemačke politike morati pre ili kasnije da uđe u obračun sa svojim populistima, umesto što sada taj obračun izbegava u nadi da će protivnik sam od sebe nestati. Šta god da se dogodi, socijaldemokrate će morati dobro da se oznoje da ponovo ubede svoje glasače da ih zaokruže i da im daju časnu reč da zapravo ne glasaju posredno ponovo za demohrišćane.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.