Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Žuti lamburđini i đaci pešaci

Sinoć, negde oko 19 časova, iz Starine Novaka u Knez Danilovu skrenulo je velikom brzinom neko žuto besno vozilo.

Ne razmem se, iskreno, u marke i modele, ali recimo da je bio lamburđini.

Samo stotinak metara dalje, u Knez Danilovoj je osnovna škola Starina Novak, u nju ide i moje dete. Upozorenja da je u blizini škola je na pretek, međutim to nije sprečilo vozača formule (rekla bih po brzini kojom je vozio da se spremao za novu trku) da prošiša pored škole.

Istog momenta sam se setila svih onih lekcija o tome kako moraju da gledaju kad prelaze preko ulice, da prelaze isključivo na zeleno, da nose prsluke, i klinci nauče. Ponekad se zaborave, istrče za loptom, kučetom. Ponekad se zapričaju, vide drugara sa druge strane ulice, i onda zaborave na sva pravila. I baš u tom momentu proći će neki divljak u žutom automobilu pored škole sa 60-80 na sat, kuckaće poruke, razgovaraće sa devojkom, tražiće muziku. I srešće se dete i žuti automobil. Svi znamo ko će "pobediti".

Ne znam šta je u glavama vozača, sve češće se susrećem sa divljacima, trkama niz Beogradsku i Starine Novana, nekontrlisanom vožnjom u sred bela dana.

Gde žure? Koga bi da stignu?

Znam da našu decu uče kako da se ponašaju, da gledaju, da prelaze ulicu na zeleno, ali čini mi se da je džabe sve to, kada je nečije tuđe dete u žutom automobilu zaboravilo sva pravila ponašanja u saobraćaju.

Ne znam ko je kriv što je tako, i kakve kazne moramo da uvedemo da bi smo ih naučili pameti pre nego što bude kasno, ali znam da to mora što pre da se učini.

Sledeći put kada žuti auto proleti pored škole neće biti raspusta.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.