Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

O hlebu i benzinu


Pomislio sam da ste deo protesta, kažem devojci zelenih očiju dok mi objašnjava da traži individualne sponzore za Amnesti International , čiji se sasvim minijaturni logo jedva vidi na njenom žutom prsluku.  Njegova boja pak mnogo više privlači pažnju prolaznika na ulazu u metro.

Smeje se i nastavlja da me uverava da je potrebno da svakog meseca odvojim deo novca sa svog računa za račun borbe za prava čoveka u zemljama Trećeg sveta.

Kada je upitam kako joj se čini borba za prava siromašnih ovde u Francuskoj, govori kao da je se sve to uopšte ne tiče sa spremnim odgovorom da veruje da je među Žutim prslucima više LePenista nego pravih levičara...

Zaista, iako se Prsluci nisu legitimisali u pogledu ideologije, njihovi metodi donekle su doprineli tom imidžu, kao i izjave nekih od sada profilisanih lidera poput Erika Druoa koji se nametnuo kao glasnogovornik pokreta, privukavši pažnju nacionalnih medija izjavom da treba jurišati na Jelisejsku palatu.

Ali prethodni, V čin drame koju je ovaj pokret priredio svojoj državi doneo je malo razočarenja među Jakobinski nastrojenim Farncuzima, pošto je policija prošle subote lako obuzdala i izolovala demonstrante pre no što su uspeli da za sebe osvoje još koji trofej poput glave Napoleonove biste u izložbenom prostoru Trijumfalne kapije.

Naredni  VI čin koji je zakazan za subotu imaće za cilj blokadu graničnih prelaza, odnosno marš na Versaj, koji će odlukom vlasti biti zatvoren i čuvan. Prisustvo policije sa dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija već je danas, u petak vidljivo na glavnim gradskim trgovima, ali ovoga puta nervoze je više čini se među ljudima koji preko društvenih mreža zovu na proteste protiv vladinih mera. Ukoliko pokret prestane da raste odnosno da izgubi pažnju medija, mogao bi se jednako brzo kao što je nastao, i ugasiti.  

Posebno posle Makronove izjave da su Žuti prsluci u pravu i izvesnih 10 milijardi evra teških ustupaka u pogledu finansijske pomoći najugroženijima koji su najavljeni. Dakle Studenti su i dalje u pravu, kako je to u leto 1968, po povratku sa Briona formulisao poslednji jugoslovenski šerif.

Kako stvari sada izgledaju Francuska je bliža tome da ovaj naredni VI čin drame Žutih prsluka bude poslednji nego da kao što su neki najavljivali bude uvod u stvaranje Nove, VI Republike, odnosno promenu ustava koja bi trebala da omogući veći uticaj građana na politiku, pre svega kroz reinstaliranje institucije referenduma. Do tada ostaju suveniri revolucije i metafore o hlebu i benzinu, i novim sankilotima.

Pa ipak treba znati i da pre nego što se dogode revolucije uvek izgledaju nemoguće, a pošto se odigraju „vidi se jasno“ da su bile neizbežne. Zbog toga su vlasti oprezne, posebno zbog nezadovoljstva među samom policijom kojoj država duguje milione evra na račun prekovremenog rada.  Glasnogovornici demonstranti su tihi, najavljujući za sada proteste samo na tri lokacije u Gradu: Place de’l Etoile, Defense i Opera.

Što se tiče jurišanja na kapije Versaja, taj poziv danas odjekuje pomalo prazno, jer tamo odavno nema Pekara, Pekarke i Pekarčeta, odnosno kraljevske porodice koju su građani u leto 1789 optuživali za nestašicu hleba u Parizu. Današnja aristokratija novca ostaje i i dalje daleko izvan domašaja demonstranata na ulicama francuskih gradova.    

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.