Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ishranom do bolje krvne slike

Zdrava ishrana

Analiza krvi u laboratorijama predstavlja detaljno ispitivanje koje je neophodno za sve osobe – od najranijeg perioda života, do duboke starosti. Vrednosti ispisane na belom papiru predstavljaju značajne pokazatelje zdravlja svakog čoveka, sumirano pokazujući krvnu sliku. Kako biste dobili zadovoljavajuće rezultate iz laboratorije, podrazumeva se odgovarajuća ishrana, uz izbegavanje glavnog neprijatelja životnoj ravnoteži – stresa.

Svakodnevnim konzumiranjem adekvatnih namirnica omogućava se unapređivanje fizičkih funkcija i održavanje organizma u vrhunskoj formi. Uz dovoljno fizičke aktivnosti i pravilnu ishranu, neće biti potrebe za strepnjom kada vas ljubazno medicinsko osoblje laboratorije pozove i saopšti da su analize gotove. Sa nestrpljenjem ćete čekati pohvalu doktora da je pridržavanje pruženih saveta imalo izuzetan uticaj na zdravlje.

 

Neizostavni elementi koje obogaćuju namirnice i čine ih zdravim

 

Kako biste bili u odličnoj formi i imali potrebu da se podvrgnete laboratorijskim testiranjima čisto preventivno, savremeni stručnjaci predlažu unos sledećih elemenata:

 

   

   

 • Gvožđe – značajan činilac zdrave krvi, koji se unosi namirnicama;
 •  

   

 • A vitamin – pruža ravnomerno raspoređivanje gvožđa;
 •  

   

 • B2 vitamin – ubrzava upijanje gvožđa;
 •  

   

 • B12 vitamin – obnavlja i umnožava crvena krvna zrnca;
 •  

   

 • C vitamin – omogućava razlaganje gvožđa;
 •  

   

 • E vitamin – ima zaštitnu ulogu u očuvanju crvenih krvnih zrnaca.
 •  

   

 

Unos navedenih minerala i vitamina omogućen je raznovrsnom ishranom. Postoji niz namirnica čijim se konzumiranjem omogućava da niz testiranih podataka iz laboratorije pokaže da ste „zdravi kao dren“. Iz tog niza izdvojićemo pet veoma značajnih, koji će obogatiti ishranu na zdrav način i mogu se konzumirati kao glavno jelo ili dodatak.

 

Spanać kao izvor minerala, vitamina i antioksidanasa

 

„Mornar Popaj“, lik iz istoimenog stripa i crtanog filma, snagu dobija kada pojede spanać. Iako o tome svedoči radnja sa televizijskih ekrana, stripa i radio stanica, značaj ovog povrća za održavanje zdravog metabolizma je veoma veliki. Gvožđa ima u izobilju, kao i vitamina A, C, E, i mnogih drugih vrednosti koje su, sudeći po dokazanim medicinskim testiranjima, pokretači krvotoka i činioci zdravlja. Zbog velike količine prisutnih ugljenih hidrata, aminokiselina, proteina i vode, izuzetno je bitan za konzumiranje tokom dijetetske ishrane i posebno se preporučuje trudnicama.

 

Novija istraživanja koja su sprovele različite laboratorije u svetu pokazuju da se redovnom konzumacijom spanaća može sprečiti nastanak anemije (nedostatak vitalnih krvnih zrnaca). Aktivnom upotrebom spanaća u ishrani, kao glavno jelo ili dodatak jelu, omogućava zadržavanje gvožđa u ogranizmu, kao osnovnog snabdevača i razlagača kiseonika.

 

Preventivna analiza krvi ključ dobre krvne slike

 

Analizom krvne slike u biohemijskim laboratorijama možete doći do informacija koje dosta govore o stanju vašeg kompletnog zdravlja. Nivo gvožđa u krvi, trigleciridi, masnoća u krvi, hemoglobin, leukociti, sve su to pokazatelji vašeg zdravstvenog stanja. Laboratorijskom analizom možete preventivno delovati na nastanak nekih bolesti ali i možete korigovati ishranu koja će takođe preventivno delovati na nastanak nekih bolesti. Analiza krvne slike je prvi korak ukoliko želite da se hranite zdravo, jer dobri nutricoinisti će vas pre svake konsultacije poslati da uradite analizu krvne slike u biohemijskoj laboratoriji.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.