Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Šta je matcha čaj i kako utiče na zdravlje

Prah matcha čaja

Svi smo čuli za zeleni čaj i sve njegove dobre strane koje ima. Samo jedna šoljica zelenog čaja svakog dana čini da se telo čisti od raznih toksina koji se kupe što od hrane, tako i drugih faktora, a osim toga, zeleni čaj utiče i na mršavljenje i lakši osećaj u organizmu.


Međutim, postoji nešto što je u tom smislu još bolje, a to je posebna vrsta zelenog čaja poznata kao matcha čaj. Prevod ove reči matcha znači „čaj u prahu“, šta on u stvari i jeste, budući da se radi o čaju u obliku zelenog praha. Najpre, sam proces gajenja biljke čaja se razlikuje od tradicionalne, pa se tako na kraju, umesto mrvljenja, sve melje i tako ostaje mekani, lagani prah u jarko zelenoj boji.


Čak je i proces spremanja drugačiji.


Matcha čaj se sprema tako što se u šolju skoro proključale vode sipa oko pola kafene kašičice praha, te se uz pomoć manje butalice meša sve dok se ne stvori pena po vrhu vode. Kada se stvori, onda je čaj gotov i spreman za degustaciju, s tim što se pije i prah koji padne na dno šolje, koji nije naporan niti težak za gutanje, već je i sam penast i jedva osetan.


I sve ovo ne bi bilo tako bitno da matcha čaj nema veliki uticaj na zdravlje organizma.


Jačanje imunog sistema


Matcha čaj sadrže brojne antioksidanse, polifenole i L-teanin, a sve to skupa utiče na  bolji odbrambeni sistm organizma od različitih bolesti, odnosno, samo konzumiranje čaja čini da se imunitet podiže i da se stvara jedan jak i izdržljiv imuni sistem.


Detoksikacija


Brojni antioksidansi koje matcha čaj sadrži imaju daleko veću moć nego oni koje ima tradicionalni zeleni čaj. Ovi antioksidansi tragaju u organizmu za radikalima koji ne sadrže kiseonik, te neutralizuju njihov efekat, čime se neutralizuje i onemogućava nastajanje veoma ozbiljnih i teških bolesti. Osim toga, hlorofil koji sadrži matcha čaj, pojačava njegovu efikasnost u čišćenju tla, pomaže pri čišćenju krvi, te u procesu čišćenja creva i potpomaže izbacivanje svih toksina, pa kao još jedna dobra stvar i dobrobit ovog čaja javlja se i gubitak suvišnih kilograma.


Povećanje energije


Usled postojanja kofeina u matcha čaju, kofeina koji se razlikuje od onog koji poseduje kafa, njegovo redovno ispijanje čini da osetite da imate više energije i snage za neke svakodnevne ali i ostale obaveze i radove. Ovaj kofein, koji se još naziva teofilin pomaže u radu adrenalnih žlezda i održavanju normalnog hormonalnog nivoa, zbog čega u stvari i postoji dobra i zdrava energija u organizmu.


Uticaj na psihu


Matcha čaj se na svet preneo iz Japana, a svi znamo kakav se način života i razmišljanja tamo praktikuje. Istraživanja pokazuju da matcha čaj na psihu deluje kao joga, meditacija, te da stvara jednu stabilnost i smirenost mentalnu kod čoveka, ali bez izazivanja umora i pospanosti. Ovaj čaj je jedan od onih napitaka koji budističkim monasima pomažu da održe koncentraciju tokom meditacija i brojnih obreda, što odlično pokazuje kakav je i koliko dobar uticaj ovog čaja na psihu i mentalno stanje osobe.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.