Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zašto je bitno redovno menjati gume na automobilu

Kada dođe vreme za zamenu guma bilo da se radi o letnjim ili zimskim gumama, vozač to to posmatra kao dodatni trošak. Međutim auto gume su bitan element svakog automobila, pa se pravilnim izborom i održavanjem auto guma povećava sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Nekada vozači olako shvataju značaj auto guma, jako je bitno kakav je naš kontakt sa podlogom i on treba da bude što kvalitetniji. Na sajtu http://www.beoguma.com/ možete naći veliki izbor auto guma i opremiti vaše vozilo za sve prepreke.

Svi proizvođači prave zimske i letnje auto gume i razlika nije nimalo beznačajna. Razlikuju se po sastavu, strukturi, obliku šara, i izdržljivosti. Granična temperatura za optimalno ponašanje guma je sedam stepeni. Što bi značilo da zimske gume koje su po sastavu mekše od letnjih na visokim temperaturama postaju još mekše i nesigurne za vožnju. Brže se habaju, i tako im se skraćuje vek upotrebe.

Korišćenjem zimskih guma leti stvara se i veća potrošnja, i teže je zaustavljanje i pokretanje automobila. Doćićete u tu situaciju da če te morati da zamenite svoje zimske gume posle samo godinu dana korišćenja. Da bi gume ostale što duže u upotrebnom stanju, potrebno je da se one van sezone i adevatno skladište. Je

Čuvanje guma van sezone

Auto gume treba čuvati u prostorijama sa što manje svetlosti, najbolje da one budu postavljene u položaj kao što su postavljene na automobilu. Kako prostor za odlaganje guma može biti problem nekima da svoje gume pravilno skladište van sezone upotrebe, neki od servisera omogućavaju izdavanje prostora za gume.

Prilikom zamene zimsih i montaže letnjih guma, preporučuje se njihovo punjenje azotom koje ima nekoliko prednosti u odnosu na običan vazduh. Vazduh u gumama tokom leta smanjuje trenje i zagrevanje je mnogo manje. Pored brzine koji je jedan od faktora koji utiču na gume, gde se gume pri većoj brzini više greju samim tim se više i troše. Azot pomaže da hladi gumi i tako čuva od prekomernog trošenja.

Za bezbednost učesnika u saobraćaju i izdržljivost auto guma od presudog značaja je pravilna montaža. Stručnjaci kažu da je za to bitna oprema sa kojom se radi zamena kao i stručnost osoblja koja radi zamenu auto guma. Tokom zamene vrlo lako može doći do oštećenja koje ne može da se primeti u prvi mah, ali ukoliko dođe do oštećenja ta guma će morati brzo da bude zamenjena jer neće biti bezbedna za vožnju. Oštećenje na felnama nije beznačajno.

Jako je bitno da se gume označe prikom skidanja da se zna tačno na kojoj poziciji su one bile pre skidanja sa automobila, i prilikom sledeče montaže te gume vratite na iste točkove. Proverite obavezno mortizere i pritisak u gumama.

Cene guma zavise od veličine, modela i proizvođača. Zamenu guma ne bi trebalo da posmatrate kao trošak već kao dobru investiciju u sigurnost i bezbednost na putu. Kod nas ima veliki broj auto servisa koji pružaju odlične usluge servisiranja. Preko njihovih sajtova se možete dodatno informisati koje sve usluge pružaju, i dodatno se informisati oko cena. Preporue stručnjaka su uvek dobro došle pa se sa nekim od ovalašećnih servisera možete dodatno informisati i o svim stavkama koje vas interesuju.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.