Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Hajde da štitimo velike......

Da, hajde da štitimo velike, kako bi postali još veći. Veći i silniji. Hajde. Kako se najbolje štite veliki? Pod parolom da štitite male.

Dakle, NBS  želi da zaštiti obične građane od nezajažljivih menjačnica,tako što će da ograniči kurs evra. To znači da ćete u budućnosti dobijati oko 10 dinara više na 10 evra, Ovo važi samo ukoliko svoj mukotrpno zarađeni evro menjate na aerodromu, tržnom centru ili lokalnoj benzinskoj pumpi. U svim ostali slučajevima, za jedan evro ćete dobijati isto novca kao i ranije. Dobro, baš lepo, Ono što nije lepo, a što je neko namerno prevideo, jeste da u ovu odluku uključi i ostale učesnike na finansijskom tržištu, a to su Banke. Banke su, u ovom srpskom zakržljalom finansijskom sistemu, nosioci svih glavnih tokova novca. Dakle, trebaju Vam novci, morate u Banku. Želite da zaradite na svojoj ušteđevini, opet, morate u Banku. Okreni, obrni, Banka Vam ne gine. 

Šta je ovde problem? Pa, problem je u tome što ova nova odluka NBS direktno štiti Banke koje nisu dužne da se pridržavaju datog raspona. Objašnjenje koje je stiglo od zvanične institucije je više nego neprihvatljivo, a čak i pomalo uvredljivo. Govore o razlici između deviza i efektivnog stranog novca, o zaštiti građana, o zaštiti konkurencije, o svemu osim o tome šta stvarno stoji iza ovakve odluke. Jer, kako to NBS podstiče konkurenciju na taj način što ograničava i nameće? Kako štiti građane, koji ni jedan način nisu primorani da svoje novce menjaju u određenoj menjačnici, ali su i te kako primorani da uzimaju kredite indeksirane u stranoj valuti, pa im se onda obračunava 10 različitih kurseva? Setite se samo slučaja kredita u švajcarcima? Gde je tu bila država i NBS da zaštiti građane? Zašto NBS nije ograničila i kurseve ostalih valuta, USD, CHF  Dokle će pravila da važe samo za malog Pericu?  

Da rezimiramo. NBS ovim potezom ne štiti nikoga. Direktno se meša u tokove novca i tržišta, služi se diskriminacijskom politikom, i štiti igrače od kojih i sama zavisi. I dalje će Banke moći da Vam konvertuju novac po neprihvatljivo niskim kursevima, da Vam ratu za krediti obračunavaju po najvišim kursevima, da zarađuju 1000% na kreditima koji su indeksirani u švajcarcima, itd....

Dakle, NBS ne može i ,pre svega, ne sme da stavi pod kontrolu najozbiljnije učesnike na finansijskom tržištu, ali će zato da maltetira malog Pericu, pod izgovorom da tako štiti malu Maricu.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.