Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Da li još postoji Beogradski bebi klub paket?

Sadržaj BG bebi klub paketa

U duhu približavanja beogradskih izbora, red je da spomenemo i poklon za novorođenu bebu i majku koji je dodeljivao grad Beograd i kako sada on izgleda. BG klub je osnovan 2010. godine sa ciljem da se pomogne porodicama, a pre svega kao jedan lep gest. Deljen je narednih godina, a već tokom 2015. godine mnoge majke su počele da se žale da nema kontinuiteta u isporukama, te su neke porodice ostale uskraćene, a sadržaj je bivao sve manji.

Šta je sada sadržaj Beogradski bebi klub paketa?

U maju, ove godine, pokušala sam da saznam da li se paket i dalje dodeljuje i šta je njegov sadržaj. Na forumima su informacije bile oprečne, a na internet stranici grada Beograda te stranice više nema. Ipak, iako su pokušali da tiho uklone stranicu i jednostavno se prave da se ništa ne dešava, postoji sijaset tekstova ako na stranici Grad Beograd u pretragu ukucate pojam Beogradski bebi klub.

Posle velikog broja poziva upućenih gradu Beogradu i njihovog preusmeravanja od jedne do druge osobe, došla sam do Danijele Marković koja je gradski sekretar Saveta za prava deteta i pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu. Međutim, ni od nje nisam dobila konkretan odgovor o sadržaju paketa, što možete pročitati na portalu Demetra.

Par dana nakon ovih poziva, a pre nego što sam dobila i zvanični pismeni odgovor grada, osvanulo je u novinama, a kasnije i počelo da se deli jednokratno davanje u iznosu od 10.000 dinara za svaku novorođenu bebu u Beogradu, jer kako je izjavio gradonačelnik Beograda „u budžetu grada postoji prostor“.


Zašto Beograd?

Nemojte mi samo moralisati sada sa pričama da dete niste rodili zbog poklona, kao i oni koji se odmah jave da napadnu Beograd i „zašto se u Beogradu dele paketi?“ (raspitajte se, pojedine lokalne samouprave daju daleko veću finansijsku pomoć i pakete). Uopšte nije poenta u poklonu kao takvom, već o tome da li se nešto radi kako treba i da sve treba da bude transparentno.

Dobila sam paket u porodilištu

Kako sam tokom poslednjih mesec dana treće trudnoće nekoliko puta odlazila na pregled u porodilište, na panou je stajao broj telefona na koji se oni koji odu kući mogu raspitati kada će stići paketi, a naglašeno je i vreme preuzimanja. U prevodu - nema ih u kontinuitetu.

Elem, u vreme kada sam se ja porodila, avgust 2017. godine, natpis je uklonjen, a mi na izlazu dobismo famozni paket. Poređenja radi, paketi koji su deljeni 2011. i 2013. godine kada sam dobila prva dva deteta, bili su u okvirnoj vrednosti 12.000 dinara upakovani u velike kartonske kutije. Sadašnji paket je vrednosti manje od hiljadu dinara, spakovan u kesicu od kojih većinu prostora zauzima mnoštvo flajera.

Upoređivanje starih paketa i onih koji se sada dele

Da bi slikovitije prikazala kako je izgledao paket koji je deljen 2011. i 2013. godine kada sam dobila prva dva deteta. Ovo je sadržaj ranije, a precrtano je ono što se više ne dobija i dodato na spisak novo:

  • komplet za negu bebe (dva pakovanja vlažnih maramica, dve kupke i dve kreme);
  • komplet za negu majke (jedno pakovanje higijenskih uložaka, 30 kompresa 5x5 i jedno pakovanje povidon joda od 100 ml);
  • komplet pelena (pelene za jednokratnu upotrebu – pakovanje od 24 komada, švedske pelene - pet komada i tetra pelene - 10 komada);
  • pamučni program (dve benkice, zeka, kapica, bodi, dve portikle, peškir sa kapuljačom, pamučni prekrivač, torba sa podlogom za povijanje) i  edukativni materijal (knjiga Larousse „Nega novorođenčeta“).
  • uzorak 2 kreme uz neseser, uzorak kupke i uzorak tupfera za grudi
  • čarapice (neupotrebljiv model, sponzor uvoznik adaptiranog mleka)
  • oktanisept
  • Sponzorisani pokloni
  • Verujem da je od osnivanja do sada velika većina, ako ne i svi pokloni bila isključivo sponzorisana što nije ništa loše. Svako ko se bavi prodajom artikala koji su namenjeni porodiljama i bebama, na ovaj način može da dospe do kompletne populacije na lokalnom nivou za mnogo manje novca nego da plaća televizijsku reklamu. Sa druge strane, mora da postoji neko ko bi ovim poslom umeo da se bavi, da kontaktira sponzore i sve organizuje, ali mi očigledno takav kadar nemamo, a volje još manje. 
Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.DJUKIC-AVRAMOVIC SANJA
20.10.2017 - 14:19
SRAMOTA
2012 G.SAM RODILA STARIJU CERKU TEODORU I PAKET JE BIO PUN,PELENE.STRAMPLICE BODI CARAPICE KOZMETIKA,TORBA.... OVE GODUNE 2017 SAM SE PORODILA SA DRUGOM CERKOM U ISTOJ BOLNICI KBC DRAGISA MISOVIC DOBILI SMO POTPUNO ISTO STO JE NA ONOJ GORE SLICI. SRAMOTA U KOLIKU KESU DUBOKU SU SPAKOVALI ONO. ZVALA SAM CAK TELEFONOM KASNIJE KAD SAM KUCI OTVORILA DA PROVERIM JEL TO TO.... PUNA KESA BROSURA,FLAJERA I KNJIZICA...SRAMOTA
Bojana
19.11.2017 - 13:18
sadrzaj paketa
Ja sam se porodila u 2.11 ove godine u visegradskoj i dobila sam neseser sa natpisom pampers koji sadrzi sledece: pampers vlazne maramice 12kom, 2 pelene premium care 1 i knjizicu Mala knjiga prvenaca koja izgleda kao promotivna brosura pampersa i to je sve.