Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Moj Nedeljnik

Glogovac, smrt jednog čoveka

Datum: 11/02/2018

Glogovac, smrt jednog čoveka

Ovako je to bilo.Pančevo, grad u kome su sve ulice pod pravim uglom ,naivne osamdesete... Nama dramatične jer odrastamo. I teško nam je to odrastanje jer je svet koji poznajemo tako skladan i sve je na svom mestu.Mi neskladni,  mislimo,osećamo,slutimo život pred nama.Tinejdžeri u doba EKV.  Hranimo se muzikom,filmovima na VHS-u, ponekim koncertom, pozorištem. Hoćemo slobodu,tražimo pravdu, zahtevamo istinu. Regrutujemo se za život u svetu koji umire.

Nebojšin otac je sveštenik, otac Milovan, markantan,krupan, dubokog divnog glasa kada peva ali jasno je da može i da zagrmi. Kada te pogledom prepreči, sve znaš i šta je dobro i šta je loše i gde je tačno granica. Meni je to bilo magično a i malo me je plašilo,jer moj tata je bio arhitekta ,radio u opštini i nosio teget odelo, ispijao špricere u kafani Evropa a zamisli, njegov sveštenik u crnoj mantiji.

Nije samo to bilo neobično kod njega.Imao je tu neverovatno jaku, gustu,kudravu kosu kakvu nijedan drugi ravničarski dečak nije.Taj hercegovački gen nije mu dao da bude običan čak ni na prvi pogled.I dali mu nadimak Lobanja,da mu onako dečački doakaju,  jer nisu znali šta bi s njim. Nežan i osetljiv,od onih što ne cvikaju kad osete svoje srce, dečak kome se drugarice poveravaju a koji izgleda kao hajduk .

I nisu mu doakali. Odazivao se na Lobanja. Glogovac je nosio svoj nadimak hrabro i nekako dostojanstveno, bez ogorčenosti ili gneva ,sa verom da sve dodje na svoje i svako stigne gde treba. Kao što je uostalom i kasnije nosio sve što mu je dato da nosi. Teret i slavu. Hamleta i Dražu. Život. Smrt.

Uvek je sve primećivao kod ljudi. Znao je da je čovek jedino važan,da čovek sam, na svojim plećima drži čitav svet.Verovao je u čoveka i u Boga. Nije se trudio da bude najbolji. Trudio se da ne obruka čoveka. Postao je junak, onaj kog smo sanjali dok smo zajedno odrastali, onaj koji spasava svet od zla. Spasao nas je.

Takve smrt ne ubija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.