Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Moj Nedeljnik

GODINE PROLAZE MI STOJIMO

Datum: 03/09/2018

GODINE PROLAZE MI STOJIMO

Da li ste čuli za sindrom kuvane žabe? Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa žabom kada je stavite u vodu i polako podgrevate? Ako niste, sada ćete imati priliku da saznate za to, a ako pak jeste, ništa vam neće škoditi da utvrdite gradivo.

 

Sindrom kuvane žabe je izraz koji se koristi za situaciju kada neka osoba živi u uslovima koji su teški, neprihvatljivi ili neizdrživi, ali ta osoba to ne primećuje zato što je u tu situaciju dospela postepeno, korak po korak, stepen po stepen, privikavajući se polako.

                    

To otprilike izgleda ovako:

 

Stavimo žabu u posudu sa vodom, sve to stavimo na šporet i polako podgrevamo. Kao kada podrgrevate neko jelo. Kako voda bude postajala sve toplija i žaba će postepeno podizati temperaturu svog tela kako bi se prilagodila i navikla. Ali kada voda počne da ključa, žaba više neće biti u stanju da kontroliše svoju telesnu temperaturu, i pokušaće da iskoči. 

 

I šta se desilo? Nažalost, žaba je već izgubila svu svoju snagu dok se prilagođavala i čekala da vidi šta će se desiti. Žaba je umrla u ključaloj vodi ne čineći ništa. Ona nije uspela da se spasi i sačuva sebi život jer nije na vreme reagovala. Nije iskočila kada je trebalo. Već je čekala. Ona je izgubila svu svoju snagu dok je pokušavala da se prilagodi okolnostima i u kritičnom momentu nije uspela da iskoči i da spasi sebi život jer je već bilo kasno.

                                                 

I...da li vas ovo asocira na nešto? Da li pronalazite neku sličnost između sebe i žabe? Da li ste i vi stigli do tačke ključanja? Da li i vi trpite ili ste spremni da hrabro iskočite iz situacije koja vas muči?


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.