Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Moj Nedeljnik

Tarot: istorija i značenje

Datum: 22/05/2018

Tarot: istorija i značenje

Kratka i malo poznata istorija tarota


Tarot je špil karata od kojih su 22 velike arkane i 56 malih arkana. Velika arkana predstavlja arhetipske svjetove, duhovno, mistično, dok mala arkana jeste okrenuta materijalnom, vidljivom, svakodnevnom.  Pretpostavlja se  da je u Evropu stigao s arapskog istoka oko 13 i 14 veka. Najprije se pojavio na dvorima Italije u vreme renesanse, no precizno vreme i mesto kada je zapravo stvoren tarot i dan danas ostalo je nepoznato. Povezivali su ga sa ciganima, vešticama, tamnim silama i kabalom te podzemnim magijskim tradicijama, ali i pukim praznoverjem. Služio je kao obična kartaška igra u svojim počecima, a od početka je bio predmet protivljenja sveštenika, crkve. Prvi špilovi u Evropi oslikani su na dvorovima Venecije, Firence, Milana. Najstariji sačuvani špil tarot karata je od strane umetnika Bonifaćija Bemba. To su bila prava umetnička remek dela, ali od tog doba je malo ili skoro ništa sačuvano. Danas imamo na stotine različitih špilova, no uvek sa istim utvrđenim značenjem i tumačenjem simbola i brojeva na pojedinoj karti.


Početak misterije 


No međutim, 1781 A.C.Gebelin , francuski svećenik i stručnjak za mitologiju, došao je ispitivanjem do zaključka da su tarot karte izgubljena egipatska Knjiga Tota, knjiga tajni davno nestale civilizacije. Pored de Gebelina, Elifaz Levi je u 19 veku u tarotu počeo tražiti “ključ ključeva” ili, drugim rečima, otkriti tajnu koja bi ujedinila sve magijske sisteme i tehnike i otvorila vrata za tumačenje mističnih značenja svake pojedine karte u cilju osobnog i opšteg promene ili preobražaja. 

Do konačnog preobraženja tarota  u visoku okultnu magiju došlo je preko hermetičnog Reda Zlatne zore čije se ime danas uveliko krivo tumači i uzima kako je kome drago. Njihov cilj je bio da ujedine kompletnu zapadnjačku magiju, mitove i astrologiju s kabalom i da naprave jedinstvenu sintezu.

Tako je tarot postao ula u zapadnu ezoterijsku tradiciju.


Špilovi tarot karata


Najpoznatiji i najkorišćeniji špilovi nakon toga vremena su Riderov i Tot tarot. A.Crouli je 40 godina osmišljavao Tot tarot uz pomoć umetnice Fride Haris te uveo radikalne promene u shvatanju značenja svake pojedine karte, pa se tako Tot tarot u mnogome razlikuje od ostalih špilova, kako po izgledu, tako i po dubljem, sistematskom tumačenju.

Karl Jung, poznati švajcarski psihoanalitičar je smatrao da je tarot arhetip preobrazbe, deo kolektivnog nesvesnog koja se kroz prodiranjem u značenje karata može razotkriti i biti od pomoći gledano sa znanstvene strane.


Moderni tarot

Danas najpopularnije sredstvo uvida u budućnost jeste tarot, pa tek onda astrologija, numerologija i ostale grane ezoterije. U nemogućnosti da nađemo odgovore na životna pitanja koja su nam od važnosti, okrećemo se tarotu i tarot majstorima da bi iz nevidljivih područja dobili rješenja za naše probleme i odgovore koje ne možemo pronaći logičkim umom. Današnji čitači karata ili tarot majstori kombinuju naučeno značenje pojedine karte s darom uvida u simboliku slika i brojeva, te pozadinske procese koji mogu dati sliku sadašnjosti i budućnosti. Moć čitanja jeste u daru čitača da “vidi” i prenese poruku sadržanu u kartama, kao i u načinu na koji su karte posložene i njihovoj poveznici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.