Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Slavica

 

Kada je Jovana Radovanović prošle nedelje napisala kolumnu  pod naslovom "Zašto je važna Ana Brnabić", pomislila sam da joj repliciram tekstom kojim ću objasniti zašto je važna Slavica Đukić Dejanović.

Ana Brnabić je vrhunski profesionalac, koji će izvršnoj vlasti dati potpuno novu dimenziju, i to ne u pogledu ispotencirane seksualne opredeljenosti, već zbog novog modernog efikasnog pristupa radu u kojem nema nemogućih zadataka i nedostižnih rezultata. Ana je ministar za velike priče, za sređivanje glomazne državne uprave i sve ono što od nas zahtevaju velike, moćne međunarodne organizacije. I uspeće. Ne sumnjam. Znam.

Slavica je važna zbog Slavice.  Koje Slavice? Mlade žene,  iskasapljene, valjda u nedelju uveče, u Veterniku, zajedno sa Nikolinom koju je rodila pre četiri meseca.  Slavice Sabo (24), čiju bebu je u kolevci iskasapio, Arpad Sabo (29). Muž i otac..

Slavica je važna zbog malih ljudi. Malih, jer je Nikolina zaista  bila mala beba. Jer je i njena ubijena majka, Slavica , mlada devojka. Malih, jer za njih niko ne bi čuo da ih nije ubio onaj koji je trebalo da ih čuva. A svađali su se glasno, kažu komšije. Samo izgleda nije bilo nikoga da prijavi svađe, niti socijalnih radnika da prepoznaju nasilnika, ubicu.  Zbog njih je važna Slavica. Bez portfelja, sa najtežim zadatkom. Vrhunski profesionalac, sa ogromnim iskustvom. I ne znam da li će uspeti.

Izbor Slavice Đukić za ministra može se tumačiti i kao namirivanje stranačkih interesa između koalicionih partnera. Socijalisti su tražili tri resora, a naprednjaci nudili dva, pa su kao kompromisno rešenje pronašli dva ipo. Tri fotelje, dva resora.

Ili je, ipak, sklonija sam da verujem, Slavica dobila funkciju od nacionalne važnosti. Zadatak da natera društvo da se izbori sa epidemijom jezivih zločina, koji se po bizarnosti i monstruoznosti, međusobno nadmašuju.  

Ministarka je i sama najavila da će njen zadatak biti da se bavi prevencijom psihopatoloških pojava što ukazuje  da je ipak neko ko odlučuje u ovoj državi čitao naše tekstove u kojima smo kritikovali političare što zločine nisu prepoznali  kao predizbornu temu, niti ih stavili u svoj program. Što smo vapili za nacionalnim akcionim planom za prevenciju nasilja i zločina. I jasno tražili da neko glasno kaže: dosta. 

Sa ekspertskim znanjem i političkim iskustvom to jedino može bivša predsednica Skupštine, ministarka zdravlja, direktor Klinike „ Laza Lazarević“. Poznaje Srbiju bolje bilo nego ko: svaki centimetar zemlje i milimetar duše nacije pune  pomahnitalih pojedinaca.

Čini se da se za tu funkciju preporučila u poslednjem intervjuu Nedeljniku pre mesec dajući jasnu dijagnozu gde škripi u narodu i  šta treba sprečiti i lečiti. Kako sistem treba da reaguje. Kako, recimo,predsednik neke opštine mora da zna ko u su mu problematični pojedinci i da alarmira centar za socijalni rad i policiju. Kako se prepoznaje i sprečava problem pre  nastanka. Dobila je funkciju i zadatak, verovatno najtežih od svih. Onaj koji nema pregovaračka poglavlja, tranše, vreme za reforme..onaj za koji je skoro uvek kasno.

Jasno je da ne može sama. Oni koji su joj dali funkciju treba da joj daju I realnu moć. Da joj na raspolaganje stave sve čelnike lokalnih samouprava, sve socijalne službe, policiju, prosvetu zdravstvo, pa i nezavisno pravosuđe.

Bez sujete i bez pitanja zašto to traži neka ministarka bez portfelja. Svako da da svoj maksimum. Mediji da podrže, nevladin sektor da pomogne.

Samo tako, procena je, da za godinu dana efikasnog rada, možemo imati manji broj užasnih zločina, manje lepih i mladih lica na stranicama crnih hronika. Za pet godina možemo imati neke konkretnije rezultate u pogledu mentalnog ozdravljenja nacije. Jasno je da posle decenija patnje, ratnih godina, siromaštva I mentalne zapuštenosti nacije ne možemo očekivati rešenje čarobnim štapićem, niti uvođenje ministarstva sreće kao ustavne kategorije na referendumu, kao što ga ima Butan. Niti Slavica može biti ministarka sreće kao Ohod Al Roumi, u prijateljskim Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Slavica treba da spreči da tek mrtva Slavica postane poznata. I to će biti njen najveći uspeh. I uspeh aktuelne vlasti.

Zato je taj nedostatak portfelja zapravo najveća kapitalna investicija. Zalog za budućnost. Ako ceo sistem ne podrži, ostaće samo namirenje koalicionih partnera.

Ako ne uspe investicija, za Slavicu neću brinuti. Pacijenata ima na svakom koraku. A za Srbiju…

 

Foto: Igor Pavićević, Nedeljnik

Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Šerpa s Terase
18.08.2016 - 00:54
prilozi za biografiju SĐD
Ona je takođe bila potpredsednica Glavnog odbora SPS-a 1996, u vreme krađe lokalnih izbora, kao što je bila jedna od onih koji su bili u Miloševićevoj kući u vreme hapšenja. Toliko o biografiji.
Marica
18.08.2016 - 00:54
Elementarno neznanje
Postovana gospodjo Isailovic, najpre se elementarno obrazujte i informisite o tome koje su nadleznosti i znanja socijalnih radnika pre nego sto ih spomenete u ovom kontekstu. Nije njihov posao da prepoznaju ubicu, niti to moze cak i vrhunski penolog, kriminolog, psihijatar. Da mogu, ubistava ne bi bilo nigde u svetu. Najlakse je iznositi pausalno teske optuzbe. Tekst je nekorektan i potpuno suvisan i jeftino se poigrava jednom tragedijom. Steta za sajt Nedeljnika sto je ikada objavljen.