Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kidnapovanje smeha

Kao grom je odjeknula vest da je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović u direktnom prenosu sednice Skupštine opštine obavestio dugogodišnje organizatore festivala „Nušićijada“ iz udruženja građana „KudeS“ da nemaju više nikakve nadležnosti u učešću na „Nušićijadi“.

 

UG „KudeS“ iz Ivanjice, koje je 2010. godine, posle skoro četiri decenije, obnovilo smotru humora i satire „Nušićijada“, tako je na sopstvenom primeru doživelo sudbinu nekih od najikoničnijih likova iz Nušićevih komedija. Kao što je Živka ministarka Čedu razrešila uloge Darinog muža, jer ona je vlast i može joj se, tako je ivanjički predsednik „KudeS“ javno i svečano razrešio ingerencija na Nušićijadi, navodi se u saopštenju sad već bivših organizatora ovog priznatog festivala.

 

Na pitanje novinarke televizije N1 šta je razlog za takav potez ivanjičkog opštinskog rukovodstva koordinatorka festivala „Nušićijada“, Vera Jovanović iz UG „KudeS“, odgovorila je da ni sama ne zna čime su zaslužili takav odnos lokalnih vlasti. Potpisnik ovih redova pokušaće da ponudi dva odgovora na to pitanje, od kojih je jedan vrlo ličan, a drugi veoma univerzalan.

 

U svom govoru od 11. februara ove godine, na protestnom skupu koji je na Trgu slobode u Požegi organizovala grupa građana protiv odluke opštinskog rukovodstva da se budžetskim sredstvima građana otkupi jedan nelegalni objekat u vlasništvu supruga predsednice SO Požega, rekao sam da je to već viđena, preslikana situacija iz Nušićevih komedija. Tom prilikom pomenuo sam primere iz Nušićevog „Narodnog poslanika“ u kome narodni poslanik Ilić koristi svoj položaj da državi proda kuću za sresku kancelariju. Ili slučaj čuvenog Srete Numere koji lobira za svog kandidata Jevrema Prokića samo da bi država preko njega otkupila Sretinu njivu od 2 hektara.

 

Posle tog govora zaradio sam dve privatne krivične tužbe od predsednika opštine i predsednice SO za krivično delo uvrede, koje sam navodno učinio u svom govoru. Nušić nije nepopularan samo u Ivanjici kada nije niz dlaku naprednjačkoj vlasti, nego je to slučaj i u pobunjenoj Požegi. Lokalni naprednjački kadrovi nisu još, doduše, počeli da hapse Nušićeve sledbenike kao onomad kralj Milan Nušića, ali, pošto mrtva usta ne govore, naprednjaci u Ivanjici su dekretom prisvojili Nušića za koalicionog partnera, a autentične nušićevce, koji su ožveli njegov duh u Ivanjici, proglasili uzurpatorima Nušićevog lika i dela.

 

Drugi razlog za otmicu Nušića je opštije prirode. Centralni zaplet legendarnog Ekovog romana „Ime ruže“ gradi se oko izgubljene druge knjige Aristotelove „Poetike“ koja afirmativno govori o smehu. Skrivanjem drugog dela Aristotelove “Poetike” od očiju javnosti zbog njenog blagonaklonog odnosa prema smehu i najzad fizičkim uništenjem koje je s tim u vezi, Eko nam kroz roman sugeriše koliko je smeh subverzivna i opasna kategorija za svaki poredak neslobode.

 

Značenje akronima KudeS je kulturna decentralizacija Srbije. Za sveprožimajući naprednjački Behemot, koji iz svog centralizovanog Mordora, preko lokalnih satelita širom Srbije, nastoji da pod kontrolu stavi sve nezavisne i potencijalno prevratničke inicijative, postala je nepodnošljiva činjenica da se iz godine u godinu na „Nušićijadi“ neguje oblik satire koji nanosi štetu ugledu najboljem od svih mogućih režima, da parafraziramo naivnog Volterovog Panglosa.

 

Draža, Kesić, njuzovci i ostale antidržavne šaljivdžije su podnošljivi dok kontrolisano deluju u svom, po dometima ograničenom medijskom prostoru, ali živa reč i njihov godišnji izlet u provinciju da, zaklonjeni iza jednog Nušića, u narodu prave viceve na račun vlasti izlaze iz okvira dopuštenog.

 

Nušićijada je kidnapovana, a zatavranje finansijske konstrukcije, koje je predsednik opštine Lazović onako trijumfalno i osvetnički najavio za skupštinskom govornicom, nema baš nikakve veze sa novčanim sredstvima, već sa zatvaranjem ili utamničenjem jedne nezavisne građanske inicijative. I odgovor na takvo stanje mora da bude autentično nušićevski.

 

Mladi Branislav Nušić je zbog pesme „Pogreb dva raba“ bio osuđen na dve godine strogog zatvora u Požarevcu, jer se tadašnji kralj Milan Obrenović našao uvređen Nušićevim stihovima. Međutim, i u takvim uslovima neslobode i gušenja kreativnih pobuda, Nušić je u zatvoru napisao jednu od svojih najpoznatijih komedija „Protekcija“ i na najbolji način pokazao da apsolutizam i cenzura na duge staze uvek gube utakmicu sa slobodom misli i stvaralačkog izraza.

 

 

Ništa manje ne očekujemo ni od ivanjičkih nušićevaca.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.