Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kako Rusi vide Srbe i Srbiju (Если вы ждёте, что мы вам поможем, лучше сразу перейдите в католичество.)

Pravoslavna braća, svetska sila, niko im ne može ništa jer imaju najjaču armiju na svetu. Imaju i nuklearne bombe. Imaju i Putina, velikog i moćnog vladara. Nisu i neće priznati državu Kosovo. Došli su do Krima, a mogu i do Berlina, samo ako im se ćefne. Nikad nas nisu ubijali, a i pomagali su nam kad god su mogli. Tako nekako izgleda Rusija kad je gledaš iz Srbije. Ali, kako Rusi vide nas, svog malog brata na Balkanu?

Odgovor na to pitanje tražio sam na izvoru. U Moskvi. Ogroman grad. Kažu, tri Srbije sa sve Kosovom i Metohijom mogu da stanu u njega, a još bi mesta ostalo i za Crnu Goru. Svetska metropola, u svakom smislu. 

Upoznao sam, družio se i vodio razgovore sa mnogo njih.   Najkraće, Ruse generalno, baš briga i za Srbe i za Srbiju, i za naše nerešeno nacionalno pitanje, i za sve u vezi sa nama, prosečnog Rusa - baš briga. Mladi Rusi, kad im naglasite da ste Srbin, u najboljem slučaju ćete dobiti povratnu reakciju tipa "Bio sam u Budvi", ili na vikendu u Beogradu. _Na to što smo Pravoslavni, samo slegnu ramenima, po sistemu " Nisam ti ja baš neki vernik". Na moj poslednji adut, da smo uz Ruse, i mi na julijanskom crkvenom kalendaru, kažu samo " To je zanimljivo". Za naše ratove iz devedesetih znaju, ali ih ne dotiče mnogo. Ni to što su na hiljade njihovih sunarodnika ratovali na strani Srba. " Nas ima mnogo, nije to ništa čudno da neki Rusi odu u rat na Balkanu". 

Oni stariji će, slično našim starijim ljudima, priču najradije prebaciti na doba SSSR - a, i Jugoslavije, pričajući kako je " nekada sve bilo bolje i jednostavnije" . Kako je nekad dobar vijetnamski čaj mogao da se nabavi jeftino, i u svakoj prodavnici, a danas je preskup, i tome slično... Što se Srba tiče, svaka im rečenica i dalje počinje sa " Kod vas, u Jugoslaviji...." Znaju da smo bili u ratovima, kivni su na Sjedinjene Države jer su  nas bombardovali. Ali, njihov bes bi bio podjednak i da razgovaraju sa Libijcem ili Iračaninom, nema nikakve emotivne crte prema srpskoj braći. Samo konstatacija da su Amerikanci bitange koje seju smrt po svetu. 

Ruski nacionalisti se, slično kao i srpski, rado okupljaju na stadionima. Dotuklo me je saznanje da su oni, navijači, sjajno upućeni u srpske prilike. Održavaju bliske veze sa navijačima iz Srbije, često razmenjuju posete. Jedan od njih mi je pričao kako svake godine odlaze na Gazimestan za Vidovdan. Drugi su me ponosno predstavljali svojim prijateljima, koji smatraju da su Srbi junaci, i heroji, jer se bore protiv muslimana, za razliku od Rusa, koji to rade suviše mekano. Vole da između Čečena i Albanaca stave znak jednakosti. Između Hrvata i Ukrajinaca takođe. Hvale našu ljuba prema slobodi. I našu rakiju.

Ipak, svi se slažu u jednom: na pitanje, zašto nam Rusija ne pomogne više, ili, kada će nam Rusija konkretno pomoći, odmahuju rukom, ili se smeju. " Pa, kako će vama pomoći Rusija, koja ni sopstvenom narodu nije u stanju da pomogne? Pitaj Ruse u Pribaltiku, u Ukrajini ili na Kavkazu da li im je Majka Rusija pomogla, ili ih je pustila niz vodu.  Da, mi imamo atomske bombe, naftu i gas, ali, to je sve što imamo. Privreda u Rusiji je uništena, sudski sistem korumpiran. Ako ne znaš, naša država uvozi čak i toalet papir iz Evrope. NATO nas je opkolio sa svih strana, država ćuti, a vi OD NAS očekujete spas"? 

Ako vi Srbi stvarno nas čekate da vam pomognemo, kao pravoslavna braća, bolje vam je da odmah kolektivno pređete na katoličanstvo. Mi da pomognemo ne možemo ni sebi.

Ukupno komentara: 11Sva polja su obavezna.Brus
29.05.2016 - 16:17
Mogao si malo bolje da istražiš...
Kad si već bio u Moskvi, trebalo je da posetiš i Kremlj. Konkretno Sabornu crkvu Arhangela Mihalia. Pa da si je posetio video bi da su u njoj freskopisani srpski sveci: Sveti Simeon Mirotočivi, Sveti Sava i Sveti Knez Lazar. Međutim, ti si se opredelio za ovakav način predstavljanja srpsko-ruskih odnosa koji su što se istoriografije tiče stari nekih 900 godina, što je sitnica, zar ne?
Sava
29.05.2016 - 16:18
nece biti bas tako
Da si jedini pa da Ti verujem,ali nisi.proveo sam desetak godina u Moskvi i neces me obediti u te tvoje reci jer je sasvim drugacije.Kad kazes Rusu da si iz Srbije, odmah naglase da smo bratja(braca) i pravoslavi (pravoslavci).Ne zaobilazi istinu,krivo sedi al pravo govori.
Milan S.
29.05.2016 - 21:42
Ravnogorski ciklus o Rusiji
\"Nedeljnik\" voli ovakve predstave rusko-srpskih odnosa i Rusije uopšte. Što i nije čudno, imajući u vidu da ga vode laureati \"Dragiša Kašiković nagrade\". A oni su uvek više cenili Engleze od Rusa, razumećete šta hoću da kažem... Pa setite se teksta Željka Pantelića o Rusiji od pre par nedelja. Takvu površnu baljezgariju davno ne pročitah, što je iznenađujuće s obzirom da se radi o jednom od naših najozbiljnijih novinara. P.s.Baš da vidim hoće li mi objaviti komentar.
Alex
29.05.2016 - 21:43
Drugacije iskustvo
Ja sam imao potpuno drugacija iskustva u Sankt Petersburgu i Litvaniji na evropskom prvenstvu u kosarci. Gomila ljudi nam je prilazila slikala se vikala Srbija Kosovo na cega smo im mi udarili kontru Litvanija je Rusija hahah zezancija
Радован ЧЕТВРТИ
30.05.2016 - 13:10
У БРЕ, ПРЕДРАГЕ
Што би рекла моја тетка Цоле. \"Дотукло ме је сазнање да су они, навијачи, сјајно упућени у српске прилике\". Ова реченица Вас је одала. Лоша \"маскировка\". Опробајте се на другим темама.
Сале Кулеас
30.05.2016 - 14:53
Руси ?
Искрено,баш ме брига и за Русе и за Русију.
Savest
30.05.2016 - 22:42
Kao i uvek
Samo napred sa ovakvim tekstovima. Vidis da izazivas ludu reakciju ljudi, sto znaci da ih \"peckaju\" reci, cim ne mogu da odole da napisu komentar ne bi li ti opovrgnuli tekst. Drugim recima, mozemo samo da se \"obrisemo\" sa bratstvom.
RUSOS
19.10.2016 - 10:21
Mogao si malo bolje da osluškuješ
Baćuška, baćuška čuješ li me ti, da branimo pravoslavlje, jer smo braća mi.
Francesco
01.06.2017 - 17:25
Jebali
vas Rusi. Jedino što je od Rusije valjalo su Staljin i votka... a ni Staljin nije bio baš neki Rus.
zlatan
06.06.2017 - 19:32
dobronamjerni
Srbi vole ruse zbog votke lade žiguli moskvića trabanta i ostalih sranja koja niko neće
Sale
24.02.2018 - 17:50
Ne lazite
Kada se u Rusiju nađete u bilo kojoj situaciji i kažete da ste Srbin, skoro svaki Rus će vam reći sa osmehom „Seeerb“ (Srbin). Taj osmeh i pozitivan odnos vam već odmah govori šta Rus misli o Srbima. Svaki drugi će vam reći „Mi smo braća“, a svaki treći će reći „Kosovo je Srbija“. Ovaj odnos Rusa prema Srbima je posledica dugih istorijskih veza koje se uče, prenose s kolena na koleno, a i danas takođe grade. Zamislite, kako se je samo osećati kada na velikom stadionu između dva ruska kluba hiljade navijača viče „Kosovo je Srbija“. ..