Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Obavezna vakcinacija

           Vakcinisan sam, nakon rođenja, kako je to išlo u to vreme socijalizma.  Nisam lekar.

  Danas, ovih dana i nedelja, štampani i elektronski mediji svakodnevno pišu o potrebi vakcinacije, o pretnji epidemije, o tome kako se pokreću krivične prijave protiv nekih javnih ličnosti koje se javno izjašnjavaju protiv obavezne vakcinacije.

     Kao laik, ja zaista ne znam da li su vakcine opasne po zdravlje, nisam stručan da sudim o tome. Ne znam ni odakle su te vakcine, iz koje države stižu. Svestan sam toga da primanje vakcine sprečava da obolimo od neke opake bolesti, ali, ne znam koje su kontraindikacije. Nailazim na oprečna mišljenja, na dijametralno suprotne stavove o tome. Moj stav je, to je važno podvući, takav da NEMAM STAV. Prosto, ne mogu imati stav o nečemu za šta nemam potpune podatke. A možda sam i glup.

     Ono što znam, a saznaće svako ko na guglu potraži podatak u kojim državama Evrope vakcinacija nije obavezna, a u kojima jeste. Evo pregleda.... 


Evropske zemlje u kojima VAKCINACIJA NIJE OBAVEZNA:
Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Letonija, Litvanija, Švajcarska.

Evropske zemlje u kojima je VAKCINACIJA OBAVEZNA:
Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Rumunija.

   Ovde je zgodno dodati i mali update za SAD, gde je vakcinacija obavezna za decu U DRŽAVNIM, a neobavezna za decu U PRIVATNIM ŠKOLAMA.


         Svako ko malo poznaje geografiju, videće da je vakcinacija obavezna za ISTOČNU, ali ne i za ZAPADNU Evropu. Svako ko iole poznaje ekonomiju, zna koja (i čija) deca pohađaju državne, a koja i čija privatne škole u SAD.


                             I am vaccinated.


 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.