Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komunalci

Taj me je snimak istinski više uznemirio od svih onih "skandaloznih" i "18+" koje iz dana u dan kače naši portali. Imao sam gotovo opipljiv osećaj neprijatnosti, maltene istovetan onom kada vam prikažu fotografije na kojima muče životinje. I redovno se tada zapitaš: ko su ti ljudi? Ko bi mogao da odseče psu šape, ko bi mogao da baci petardu pravo pred njuškicu, ko bi mogao da ubije mačku? Gledaš, i ne želiš da gledaš, i nadaš se da ne poznaješ nikog takvog.

Ovaj snimak nije imao veze sa životinjama, mada je bio strašan. Na njemu, videli ste ga verovatno, komunalni policajci privode tridesetogodišnju devojku, stavljaju joj lisice dok ona plače, ječi i moli ih, i potom je odvode prema zemunskoj stanici policije, vezanu kao kakvog kriminalca. Devojka, čije samo inicijale znamo, nije imala otkucanu BusPlus kartu, a njen dodatni prekršaj, zbog koje će dobiti i prijavu i lisice, bio je što nije dala ličnu "službenom licu".

Osećaj nemoći ne prolazi već danima. Od nedelje uveče, mada sam to relativno uredno dosad činio, nisam otkucao nijedan BusPlus, čekajući da mi dođe mala patrola kontrolora, pa da zatražim da odmah pozovu svoje pajtose komunalce. Želeo sam, kao i svaki čovek koji se oseća poniženo i nemoćno - a u Srbiji je, u poslednjih nekoliko meseci, to više pravilo nego izuzetak - da makar iz inata i ja proživim sudbinu one Zemunke, da ne dam ličnu kartu, da dođu momci u uniformama, da ih makar sočno opsujem, da ih snimam dok se i na meni iživljavaju... Baš kao što sam poželeo, dok sam gledao onaj klip, da se potučem s njima (isti su impuls imali i prolaznici!), pa kom suzavac po licu i pendrek po leđima, kom obraz pun balege...

Avaj, nisu se pojavili, mada ih i dalje čekam. Ne više da se s njima pobijem, takva me je žestina prošla, samo da ih pitam ko su oni.

Ko su ti ljudi, stvarno? Ko su te spodobe u uniformama koje stavljaju lisice običnim Beograđanima u po bela dana, e da bi se docnije još branili kako je taj postupak opravdan jer "ko zna ko sve krije svoj identitet". Čuči li ispod obasjanog temena "načelnika komunalne policije" pogani mozak čuvara iz Aušvica, koji samo "ispunjava naređenja" i "slovo zakona", ne računajući da su ispred njega ljudi, od krvi, mesa, snova i praznog BusPlusa, ne shvatajući da je on tu zbog nas, a ne mi zbog njih?

Ili je to samo um osionog vlastodršca koji ne podnosi da ga bilo ko kontroliše, isti onaj princip po kojem profesori postaju neznalice, a ombudsman Saša Janković ovih dana biva proglašen maltene za lažova i prevaranta... Šta će njima kontrola, pravnička ili medijska, kad oni sve najbolje znaju?

Komunalna policija je, shvatam onda, talog partijski pozapošljavanih marioneta - nestalo je štambilja po opštinama, biće, pa ste morali svoje da gurnete na ulicu? - nepoznate stručne spreme i neutvrđene psihičke podobnosti, sa po šest meseci nekakvog kursa koji su navrat-nanos završili.

Za razliku od običnih policajaca, koji mogu biti ovakvi i onakvi (mada su, i nisam nimalo ironičan, sve bolji), ovi komunalni, valjda iz svog kompleksa niže vrednosti, iz toga što su previše samonabeđeni da budu đubretari, a premalo kvalifikovani da budu pravi panduri, za kratko vreme su se pokazali opasnima. I u tome imaju podršku istih takvih umova koji ih vode, čija je prva reakcija - čoveku ime neću pominjati, nije dostojan čak ni ovih redova na kraju Nedeljnika - bila da zapreti i ostalim "prestupnicima" i da pripreti svim građanima da nipošto ne smeju da snimaju "komunalce" u akciji.

Ne znači sve ovo da Komunalna policija ne treba da postoji. Ne, ali njihovo je da gledaju ko je zafrljačio žvaku na trotoar, ko psu nije stavio brnjicu, a ko je hitnuo kesu sa trećeg sprata. Ne da hapse zbog 73 - sedamdeset tri! - dinara.

A što se tiče "neovlašćenog snimanja", drugovima s pendrecima i partijskim knjižicama i njihovim nadređenima, svima onima koji bi od nas napravili meketavo stado koje pokunjeno stoji dok ga šišaju i deru, imam da poručim ovo, a vi zamislite da upravo vadim telefon i uključujem snimanje, sa sve leptir-mašnom i tompusom u uglu usana:

Branićemo naš grad, bez obzira na cenu, snimaćemo vas na plažama, snimaćemo vas u tramvajima, snimaćemo vas u trolejbusima, snimaćemo vas na trgovima, snimaćemo vas na poljima i na ulicama, snimaćemo i u brdima; nikada se nećemo predati.
Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Milena
01.07.2016 - 16:12
meseca@gmail.com
ma nemoj! je l to što ste nemoćni, gmižete po blatu ne bi li sačuvali svoje bezvredne egzistencije - ne znači da ste se predali, dok još to niko nije ni tražio od vas?
Sasha Kovacevic
03.07.2016 - 22:46
Batine
Batinu u ruke braco Srbi i da ocistimo Srbiju od djubreta!