Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Ovo je zemlja za nas, ima nas više i pobedićemo": Kako je protekao šesti protest protiv nasilja u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Na skupu govorili Branislav Trifunović i Rada Trajković, šetalo se dobro poznatom rutom kroz Svetogorsku, Takovsku i Kralja Milana. Protesti održani i u drugim gradovima
Datum: 12/01/2019

"Ovo je zemlja za nas, ima nas više i pobedićemo": Kako je protekao šesti protest protiv nasilja u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Sve fotografije: Igor Pavićević

Šesti po redu protest protiv aktuelne vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona" održan je u subotu uveče u Beogradu.

Na skupu je govorio Branislav Trifunović, a potom i Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Nakon govora, krenula je šetnja. Ovaj protest kretao se rutom: Plato - Makedonska - Svetogorska - Takovska - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terazije i natrag do Filozofskog fakulteta.

Bio je tu i dežurni muzički kamion, sa kojeg se na početku čulo “Izađi i bori se”, potom Rundekova "Ay Carmela", "Ulični hodač", Beogradski sindikat, Balašević... Ponovo je viđena i legendarna "Ferarijeva" zastava.

Najavljen je i naredni skup, za sredu, 16. januar, kada će biti obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Organizatori su zamolili učesnike da zaborave pištaljke, već da ponesu sveće.

"Ovo je zemlja za nas, a ne za one koji kradu i otimaju", kazao je na startu Branislav Trifunović, koji je pozdravio aktiviste Lokalnog fronta.

 

 

Igor Pavićević

 

Iz Kraljeva je desetoro aktivista Lokalnog fronta krenulo pešice na naredni protest, koji će biti održan 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

U međuvremenu smo izvojevali pobedu, kazao je Trifunović. “Naš Desko iz Rakite je pobedio. Pokazao nam je da mozemo da se borimo za lepu i normalnu zemlju.”

Trifunović je govorio i o “kontramitingu”.

“Dovodiće ljude za 1.500 dinara da ga pozdrave. To je razlika između njih i nas. Ima nas više i pobedićemo! Pobedićemo one koji ovaj narod nazivaju pogrdnim imenima. Za takve imamo metle i g...ive motke.”

Branislav Trifunović najavio je i protest u sredu.

 

 

“Bićemo na istom mestu da bismo se setili Olivera Ivanovića, koji je pred ubistvo izjavio - ima nas više! Dužni smo Oliveru Ivanoviću, koji je mislio drugačije, dužni smo da mu odamo poštu, bez pištaljki. Ponesite sveće, želimo da obeležimo taj dan i da se takve stvari više nikad ne dese”, rekao je Trifunović, najavljujući Radu Trajković.

 

 

“Pre nego što se Milošević pojavio na političkoj sceni, morao je da pokori Srbe sa Kosova i Metohije. Pokorio ih je na Gazimestanu. To je morao da uradi i Vučić, pokorio nas je mafijom. Ljudima koji su palili kola i kuće njegovim protivnicima. Ljudima koji su ubili najboljeg među nama – Olivera”, kazala je Rada Trajković.

“Mislili su da smrt Olivera treba da promoviše nemogućnost zajedničkog života Srba i Albanaca - da razgraničenje bude budućnost. Živ Oliver je govorio da možemo da živimo sa komšijama. Njegove komšije Albanci su ga ispratili na poslednji put. Tako je plan Vučića i Tačija postao neostvarljiv”, kazala je Trajković.

Dok je govorila, iz mase su se čuli povici “Izdaja, izdaja”.

“Vučić najavljuje da sa svima nama i svima vama nema kompromisa. Ali ga ima sa Tačijem, sa Haradinajem, sa svima. Osim sa čestitim narodom. A taj kompromis je protiv Ustava Srbije, rezolucije 1244. Taj sporazum je protivan pameti normalnih ljudi.”

 

Igor Pavićević

 

“Vučić je potpisao i prihvatio pravni sistem Kosova kao legitiman, ali ga ne priznaje samo za njegove mafijaše. U Beogradu je ustoličio poligraf-pravdu za Milana Radoičića”, navela je Rada Trajković, uz ocenu da Srbi traže samo da se Srbi ne plaše Srba.

“Ovde šetamo različitih ideja, različitih shvatanja. Jedni vole Ruse i nesrećni su što Putin donosi orden za takvog čoveka. Šetaju i oni koji poštuju Ameriku, ali nesrećni su što je Tramp poslao pismo Vučiću. Ovde su i oni koji vole EU. I oni su tužni jer Vučića i dalje vrednuju. Ovde sam da zahvalim našem vladiki Grigoriju, koji nam je poslao podršku za Božić. Vi ste poljuljali Vučića, a on će pasti. I to brzo. Za Srbiju, demokratsku, za poštenu i Srbiju kakvu smo zaslužili!”, kazala je ona na kraju.

 

Igor Pavićević

 

Potom je krenula protestna šetnja. Dok je kolona prolazila Svetogorskom, demonstranti su uzvikivali "Sloboda za medije".

Građanima koji su protest gledali sa svojih prozora poručeno je "Izlazite napolje". Ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj, dok je sa kamiona puštena najavna špica Dnevnika, a potom i otvoreno pismo Draganu Bujoševiću, koje je čitano i drugi put, čulo se "Hoćemo na RTS". Napravljena je i bakljada.

Ni ovog puta nije izostalo "Javi se, Barbara" kada je kolona prolazila pored Beograđanke.

 

Kolona je potom prošla ispred zgrade Predsedništva. Poručeno je "Vučiću, lopove".

Na Platou je ponovo govorila jedna od organizatorki protesta.

 

Igor Pavićević

 

"Želimo da živimo u zemlji u kojoj najveći redovi nisu pred ambasadama. Žele da nas oteraju da bi mogli da rade šta hoće. Da prodaju naše fabrike, zapošljavaju svoje poslušnike, braću i kumove. I na sve to - nas nazivaju ološem. Ko je ološ, Vučiću? Običan narod na ulicama? Koji želi da se poštuje zakon, da RTS izveštava ravnopravno, da policija poštuje Ustav i zakone. Ili ste vi ološ, jer ne ispunjavate naše zahteve?

Za sve mlade ljude, penzionere, radnike, za sve otpuštene i diskriminisane, vidimo se 16. januara na Platou", rekla je ona na kraju.

Protestuje se i u Kragujevcu, po drugi put.

 


Na društvenim mrežama objavljivane su i fotografije iz Požege.

 


Prvi protesti su, podsetimo, inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

 

Igor Pavićević

 

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.