Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

40 GODINA PANKA Siniša Mali: Hteo sam da budem drugačiji od drugih

Kod nas je pank bio stvar neke više srednje klase ako se tako uopšte može nazvati sloj društva u tadašnjoj besklasnoj Jugoslaviji i da se gledajući karijere bivših pankera Srđana Dragojevića, Uroša Đurića, Srđana Todorovića, Vladimira Arsenijevića... može zaključiti da su oni krajnje logično iz jednog art žanra završili u drugom. Ali onda padaju na pamet i bivši pankeri koji su se odmetnuli u druge stvari poput drastičnog primera Milorada Ulemeka Legije. Zato se u ovoj Nedeljnikovoj posveti jubileju pank pokreta želela prikazati raznovrsnost ličnosti koji su krenuli od panka i stigli do politike, biznisa, doktorata, kućepazitelja u Londonu. Pratite na Nedeljniku feljton o pankerima
Datum: 28/08/2016

40 GODINA PANKA Siniša Mali: Hteo sam da budem drugačiji od drugih

Foto Igor Pavicevic

Siniša Mali, aktuelni gradonačelnik Beograda u mladosti je imao pank bend, a prošle godine se žalio što nije bio u Beogradu kada je svirao jedan od njegovih omiljenih bendova na pank festivalu na Adi.
Šta je za tebe pank?
 U srednjoj školi sam sedeo u klupi sa drugom koji je slušao pank, tako da sam nekako uz njega polako i ja počeo da slušam tu vrstu muzike. Obojica smo svirali gitaru, ja u svom bendu, on u svom, tako da je to došlo prirodno. Tada nije postojala velika razlika između rock n roll-a i panka, a nikad nisam bio osoba koja je slušala narodnu muziku.

Šta te je privuklo ovoj muzici i pokretu kao mladog?

Kao mlad, sa željom da budem drugačiji od drugih, privukla me je muzika koja je činila da budem upravo takav, drugačiji. To je bila neka vrsta mladalačkog bunta i nove energije.


Kako je tebi pank pomogao da se kasnije identifikuješ ili je to za tebe bio samo mladalački bunt?

Muzika mi je sigurno pomogla da na stvari gledam drugačije, a tome je doprinela i činjenica da sam završio muzičku školu. Jer, kada imate problema, vi pobegnete u muziku, uzmete gitaru u ruku i onda sve izgleda mnogo lakše. Nažalost, poslednjih dvadesetak godina nemam priliku da se bavim muzikom i da sviram gitaru, ali sigurno da je u tom trenutku mog odrastanja, zajedno sa sportom, moj bend imao veliki uticaj da pokažem da sam drugačiji, i da možda budem bolji od drugih s obzirom na to da sam svirao i dok sam bio na fakultetu, a da sam fakultet završio kao student generacije.

 

U čemu si danas i oko kojih stvari si i danas ostao panker?

Nažalost nisam bio u Beogradu kad su Bazkoks svirali. Sećam se njihovih pesama još krajem 70-ih, početkom 80-ih godina. To je zaista sjajan bend koji je bio uzor mnogim drugim bendovima koji su napravili dobre karijere. Danas nemam priliku da odem na pank koncerte jer ih nema, a domaće bendove ne pratim. Sigurno ću otići ako ih bude jer je uvek lepo setiti se tih vremena iz mladosti.

 

≤ Prethodno Slobodan "Loka" Nešović: Vreme je za pank

 

≥ Sledeće Aleksandar Škipic Škipa: Popiti pivo iz flaše na trafici sa slušalicama u ušima je i dalje moj san

 

Ceo feljton ovdeUkupno komentara: 1Sva polja su obavezna.30.08.2016 - 16:41
Drugaciji
ti i jesi drugaciji.