Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

40 GODINA PANKA Slobodan "Loka" Nešović: Vreme je za pank

Kod nas je pank bio stvar neke više srednje klase ako se tako uopšte može nazvati sloj društva u tadašnjoj besklasnoj Jugoslaviji i da se gledajući karijere bivših pankera Srđana Dragojevića, Uroša Đurića, Srđana Todorovića, Vladimira Arsenijevića... može zaključiti da su oni krajnje logično iz jednog art žanra završili u drugom. Ali onda padaju na pamet i bivši pankeri koji su se odmetnuli u druge stvari poput drastičnog primera Milorada Ulemeka Legije. Zato se u ovoj Nedeljnikovoj posveti jubileju pank pokreta želela prikazati raznovrsnost ličnosti koji su krenuli od panka i stigli do politike, biznisa, doktorata, kućepazitelja u Londonu. Pratite na Nedeljniku feljton o pankerima
Datum: 27/08/2016

40 GODINA PANKA Slobodan "Loka" Nešović: Vreme je za pank

Foto: Igor Pavicevic

Slobodan Nešović je danas direktor Maskoma i jedan od saradnika Ivana Ivanovića, stalni član postavke Ivan Ivanović i muškarci. Nekada član bendova Urbana gerila i Defektno Efektni.

Šta je za tebe pank?
Sa istorijske distance ispostavlja se, na žalost, da je pank bio "poslednja pobuna". Posle panka, muzika kao i velika većina umetičke zajednica postaje deo establišmenta i rezultat tog procesa je ovo sto imamo danas. Postmodernistički miks, savršen u  raznolikosti formi, koji nije ništa više nego 'soundtrack' ili ukras za različite životne situacije. Na streming servisma nalazi hiljade playlista za različita raspoloženja; buđenje, trčanje, opuštanje ...., a ni jedan za pobunu, debatu ili makar dijalog. Jedini izuzetak danas je Banksy. Njegov rad  ima elemente koji bi  mogli da se definišu kao pank, a nalaze se u javnoj sferi.
Šta te je privuklo ovoj muzici i pokretu kao mladog?
Svi elementi; sloboda, anarhija u svom izvornom značenju, bunt, zvuk, moda, odnosi . U svim elentima sam se prepoznao i sve sam prigrlio bez izuzetka. Nisam bio od onih što samo slušaju  muziku . Hteo sam da živim pank. Nosio sam midjuše, farbao kosu, pravio majice , pravio fanzine, svirao u grupi.

 

 

Kako je tebi pank pomogao da se kasnije identifikuješ ili je to za tebe bio samo mladalački bunt?

Nije bio samo mladalački bunt. U mnogome mi je pomogao da izgradim esteske, političke i socijalne  kriterijume. Pank nas je kao veoma mlade usmerio da razmišljamo o politici, društvu, estetici, umetnosti i načinu izražavanja koji uvek bio suprotan "glavnom toku", a posebno suprostavljen svemu onom što sa sobom nosi arogancija, obstrukcija vlasti, teror gluposti ... Pank je na impresivan način struktuirao i definisao  pobunu i bio veoma kompleksan pokret i ako ga mnogi identifikuju samo sa muzikom. On je mnogo više od toga.
U čemu si danas i oko kojih stvari si i danas ostao panker?

 

Slobode koje danas uživamo su samo privid. Potrebna nam je suštinska promena, a ona je moguća samo samo ako se pobuna kontekstualizuje. Vreme je za pank. Ja sam panker.

 

≤ Prethodno Milica Tomić: Pank nam danas nedostaje

 

≥ Sledeće Siniša Mali: Hteo sam da budem drugačiji od drugih


Ceo feljton ovde

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Aleksandra V.
28.08.2016 - 22:12
Ivan Ivanović baš zna da odabere goste
U firmi ove osobe zaposleni godinama rade za minimalac. Toliko o pokretaču pobuna za slobodu.