Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"A ja to govorim deset godina...": Dačić o Vučićevoj izjavi i razgraničenju sa Albancima

“Promenila se pozicija SAD, u smislu toga da su ranije smatrali da je pitanje Kosova rešeno i da mi imamo samo da priznamo Kosovo. Nova administracija je promenila poziciju, otvoreni su da sagledaju sve predloge za neka kreativna i fleksibilna rešenja"
Datum: 10/08/2018

"A ja to govorim deset godina...": Dačić o Vučićevoj izjavi i razgraničenju sa Albancima

Foto Tanjug

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom jučerašnje izjave predsednika Aleksandra Vučića, rekao je da se on lično već deset godina zalaže za ideju razgraničenja Srba i Albanaca.

Dačić je podržao Vučićev stav.

“Promenila se pozicija SAD, u smislu toga da su ranije smatrali da je pitanje Kosova rešeno i da mi imamo samo da priznamo Kosovo. Nova administracija je promenila poziciju, otvoreni su da sagledaju sve predloge za neka kreativna i fleksibilna rešenja, to je ono što smo mi tražili. Želim da podsetim da se ja za predlog koji je izneo Vučić zalažem već desetak godina, to je jedino moguće i brzo rešenje koje može da otkloni taj akutni problem. Da li će do tog rešenja doći ili ne, previše je rano govoriti o tome“, rekao je Dačić za televiziju Prva, a prenosi B92.

On je istakao da “smo videli reakcije iz Prištine“, kao i da ako se “napravi kroki šta se dešava na međunarodnoj sceni može da se vidi da su SAD, Rusija, Francuska “i tako dalje“ veoma raspoložene da se dođe do kompromisnog rešenja. 

“Evropska unija modelira taj dijalog, a sa druge strane je Nemačka, koja kaže da ne treba menjati granice, ali mi kažemo da su prvo menjane granice Srbije... Ne možete tako da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo i da nema dalje. Situacija je takva da svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija kompromis. Njihove izjave su ekstremne, ne približavaju nas trajnom rešenju“, dodao je Dačić. 

Vučić je juče prvi put otvoreno rekao da je "razgraničenje sa Albancima njegova politika", mada on tvrdi da je o tome govorio i ranije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.