Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

A šta ako pobedi Beli?

Ma koliko njegov ulazak u predsedničku utakmicu bio simboličan, simpatičan i odraz mladalačkog bunta prema ovom sistemu - i političkom i vrednosnom, Beli će u svakom slučaju iz ove trke izaći na konju. A država?
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 17/03/2017

A šta ako pobedi Beli?

Ko je Beli? Čiji je Beli? Za koga radi Beli? Hoće li Beli više oštetiti Jeremića ili Jankovića? Ili možda Šešelja? Zašto niko ne govori o tome koliko će glasova uzeti Vučiću? Može li Beli u drugi krug s premijerom?

Ova i slična pitanja nameću se ovih dana kao krucijalna po političkim kuloarima. Čak i u ozbiljnim intelektualnim krugovima. Zato je možda ključno: šta nam je pokazao "fenomen Beli"?

Ljubiša Preletačević ili Luka Maksimović očigledno je izazvao tektonske političke poremećaje. I to nije sporno. Klinci i apstinenti imaju novog političkog idola. Društvene mreže su eksplodirale, mediji su preplavljeni njegovim likom, dok ostali kandidati traže parče prostora u kampanji. Ne računajući, naravno, premijera.

I dok pojedini tvrde da će Beli povećati izlaznost i sprečiti Vučićevu pobedu u prvom krugu, neki stiču utisak da je Preletačević nehotice možda pomogao upravo Vučiću, jer je "prekrio" do sada najozbiljnije opozicione konkurente Jeremića i Jankovića. Uostalom, njima (uz Šešelja) i najviše preti da uzme glasove onih koji su se dvoumili kom kandidatu iz te prograđanske opcije da se priklone.

Neki ga porede s "Otporom", pojedini tvrde da Beli može da ima isti onaj efekat kao "beli listići" koji su Tadića koštali silaska s vlasti. Beli bi na birališta trebalo da izvede sve koji - kao uostalom oni 2012 - nisu pronašli svog favorita među ponuđenim kandidatima. Razlika je, međutim, u tome što bi potencijalni apstinenti glasali za Belog, dok su tada oni koji su pre toga podržavali Tadića odlučili da na listiću nacrtaju Čiča Glišu. I što su Tadića minirali, uglavnom, intelektualci, a Beli je izgleda najveći motivator, pre svega, mladih, od kojih neki prvi put izlaze na izbore.

Komičar, zabavljač, populista ili klovn, svejedno. Bilo je ovakvih primera i u daleko uređenijim demokratskim društvima, u Italiji, i na Islandu, i u Norveškoj, ali Beli je najkoloritnije pokazao koliko je deo nacije nezadovoljan političkom elitom, bez obzira na to da li dolazi iz vlasti ili opozicije. Vreme je očigledno za smenu političkih generacija. Neki su nam baš dosadili. I zato je odlazeći predsednik Tomislav Nikolić u pravu - svi kandidati koji budu imali manje glasova od Preletačevića trebalo bi da se povuku iz politike.

Možete li da zamislite zemlju u kojoj je Beli predsednik, ma koliko nam bio simpatičan ili ne? I ma koliko njegov ulazak u predsedničku utakmicu bio simboličan i odraz mladalačkog bunta prema ovom sistemu - i političkom i vrednosnom. On će u svakom slučaju iz ove trke izaći na konju, a država... 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Doktor
18.03.2017 - 16:25
BELI OTREZNIO IZLEČIVE
BELI je već otreznio one političare koli su malo opijeni vlašću, a alkoholičari moraju na lečenje !!
Jasmina
18.03.2017 - 19:26
Mogu...
I takva država nije ništa više aprurdna od ove sa postojećim predsednikom.
Jova
21.03.2017 - 14:25
Jov
Pa koja drzva mi smo drzavu izgubili davnih dana je nnemamo. Tako i da je bolje da pobedi beli. Neko ovi sada koji samo sebi pine dzepove tako sto kradu od gradjana krvavo zaradjene novce.
мића
22.03.2017 - 23:20
црно да беље не може бити
Све сте рекли у свом тексту! И питање и одговор су ту! Каква је држава,Бели би био супер председник.Лепо је рекао да не зна како се управља државом,а зар нас је овај знањем довео довде? И он ће имати саветнике и стручњаке по угледу на друге европске земље - већ виђено зар не?Уосталом ,ово су САМО председнички избори.Овлашћења председника су таман толика да Бели покаже целом свету где смо и какви смо.Ови су нам се смучили. 30 год.су само мало више,или мало мање на власти -\"мајмун уш`о у тенак и добро му иде\" што рекоше момци из Тарзаније или како рече Куста у свом филму \"Андерграунд\"- Случајност?!? - Никако.Само јако и само БЕЛОООООООООО ( да бар знамо што блејимо! )