Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Afera "Indeks" osam godina posle: Zašto i dalje nema osuđenih za kupovinu ispita

Prvi pretres održan je iz sedmog puta, a samo suđenje dva puta je kretalo ispočetka. Sudsko veće je tek nedavno saslušalo optuženog profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Predraga Stojanovića, koji je godinama svoje odsustvo pravdao lošim zdravstvenim stanjem. On se samo godinu dana nakon hapšenja vratio na posao, a čak je izabran i za dekana tog fakulteta. Slučaj je isti i sa drugim optuženima
Datum: 21/12/2016

Afera "Indeks" osam godina posle: Zašto i dalje nema osuđenih za kupovinu ispita

Foto: Profimedia

Otkako se u javnosti 2008. godine pojavila afera "Indeks", najveći slučaj korupcije u obrazovnom sistemu, u Srbiji se promenilo šest ministara prosvete i pet ministara pravde, a ovaj slučaj i dalje nije dobio sudski epilog. Punih osam godina od podizanja optužnice još se čeka na prvostepene presude zbog kupovine ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a u međuvremenu je apsolutna zastarelost "okrunila" broj optuženih sa 88 na 44; a u naredna dva meseca broj optuženih će se smanjiti na 28, piše list Danas.

Zbog odsustva presuda u ovom slučaju, Inicijativa mladih za ljudska prava pre nekoliko dana je u Kragujevcu delila letke i razgovarala sa građanima skrećući im pažnju da afera "Indeks" ide ka zastarevanju i da se broj odgovornih neprekidno smanjuje.

"Ovaj slučaj je imao izuzetno negativne posledice po obrazovni sistem i celokupno pravosuđe koje i snosi najveću odgovornost za nepostojanje presude," rekla je Jovana Prusina iz Incijative mladih za ljudska prava.

Prvi pretres održan je iz sedmog puta, a samo suđenje dva puta je kretalo ispočetka, 2010. i 2015. godine. Sudsko veće je tek nedavno uspelo da sasluša optuženog profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Predraga Stojanovića, koji je godinama svoje odsustvo pravdao lošim zdravstvenim stanjem. On se samo godinu dana nakon hapšenja vratio na posao, a čak je izabran i za dekana tog fakulteta. Slučaj je isti i sa drugim optuženim profesorima koji su se vratili na fakultet, gde i dalje rade ili su u međuvremenu otišli u penziju.

"Odsustvo presuda u ovom slučaju pokazuje da vladavina prava u zemlji nije na nivou na kojem bi trebalo da bude," rekao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević. On je istakao da afera "Indeks" nije prvi zabeleženi slučaj korupcije u obrazovanju, ali da se može posmatrati kao slučaj koji je pokazao da je ova pojava poprimila neslućene razmere.

"Ova afera je metastazirala na celokupno društvo. Nakon toga dolazi sumnjiva diploma predsednika Nikolića, doktorati Siniše Malog, Nebojše Stefanovića i Aleksandra Šapića i niz drugih slučajeva," naveo je Ivošević.

Do najvećeg slučaja korupcije u obrazovanju došlo se slučajno, kada je policajac Tomislav Spasić uhapsio automehaničara Sašu Jovanovića, koji mu je u zamenu za oprost ponudio da mu "završi pravni fakultet". Spasić je "upisao" pravni fakultet u Kragujevcu 2006. godine i počeo da prikuplja dokaze protiv organizacije koja je prodavala ispite. Istraga se širila, da bi 2007. godine bila podignuta optužnica protiv 41 osobe, od kojih je njih 23 predavalo na pravnim fakultetima u Nišu, Kragujevcu i Begradu. Među poznatijim imenima na optužnici se našao Oliver Antić, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, sada ambasador u Portugalu, Miroljub Simić, dekan Pravnog u Kragujevcu i Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete.

Slučaj protiv Olivera Antića, međutim, svojevremeno je izdvojen i prebačen pred beogradsko tužilaštvo koje je odustalo od daljeg gonjenja, a Miroljub Simić je u međuvremenu preminuo.

Prema optužnici, cena za prolaznu ocenu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu kretala se između 500 i 1.000 evra, a titula diplomiranog pravnika koštala je između 12 i 16.000 evra.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.bole
21.12.2016 - 22:44
zato što
zato što je u međuvremenu postalo normalno da se kupi ceo fakultet pa je kupovina ispita sitan prekršaj
Aleksandar Jevtić
21.12.2016 - 22:44
Šta zašto?
Kupci diploma su ili na vlasti, ili su oni koji treba da sude.