Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Na svadbama zabranjeno nošenje zastave sa grbom: Kazne od 5.000 do 400.000 dinara

Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne propisuje da državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, a ne i građani
Datum: 05/08/2018

Na svadbama zabranjeno nošenje zastave sa grbom: Kazne od 5.000 do 400.000 dinara

Foto: Profimedia

Zastava Republike Srbije postoji u dva oblika, kao državna zastava i kao narodna zastava, u razmeri tri prema dva.

Iako se trobojka neretko nađe okačena na konferencijama i tribinama ili, kao što je bio to bio slučaj nedavno, na dočeku srpskih vaterpolista, čini se da, kako pišu Novosti, ne shvatamo da zastava nije draperija ili dekoracija, već državni simbol.

I baš zato su Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne jasno propisana pravila kada, gde i na koji način se zastava postavlja.

"Građani ne razlikuju državnu od narodne zastave, pa nesvesno krše propise o njenom korišćenju i postavljanju", rekao je haraldičar đakon Hadži Nenad M. Jovanović, dirktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma za Novosti.

"A zakon je jasan. Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije. Nikako građani", rekao je on.

Državna je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave, nalazi Mali grb. Narodna zastava je horizontalna trobojka, takođe dugačka tri i visoka dva metra, sa poljima istih visina.

"Ne može običan čovek na svojoj kući da drži zastavu sa grbom jer to nije državna institucija. Ni privatne firme sa svojim objektima  ne mogu da okače ovakvu trobojku. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani bi trebalo da koriste narodnu zastavu. Jer opštenarodna veselja nisu državne ceremonije", istakao je Jovanović.

U zakonu jasno stoji i da trobojka ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, da služi kao podmetač, prostirka, zavesa... Njome se ne smeju prikrivati vozila i drugi predmeti, ukrašavati konferencijski stolovi...

"Zakon krše i državne institucije, pa su trobojke često spuštene duž jarbola poput okačenog peškira ili razapete između dve motke čime se ovaj državni simbol skrnavi", rekao je Jovanović.

U državi ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo kontrolom i kažnjavanjem institucija koje ne poštuju zakon i državne simbole.

Kazne propisane Zakonom su novčane. Pravna lica koja se ne pridržavaju propisa kazniće se sa 40.000 do 400.000 dinara, a fizička kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Inače, zabranjena je i upotreba oštećene ili pocepane  zastave. Po pravilu i slovu Zakona, trobojka se ističe dok traje obdanica, a o noći i za vreme loših vremenskih uslova se ne ističe.


Ukupno komentara: 10Sva polja su obavezna.NovaHeraldika
05.08.2018 - 17:08
Kruna na republici
Ne razumem krunu, kao simbol monarhije, na zastavi republike Srbije! Mi nismo monarhija i stranci me to često mole da pojasnim...
Монархиста
06.08.2018 - 13:28
Република и круна на застави
Господо или боље ДРУГОВИ антихристи, скините и не скрнавите ту круну или угасите сатанистичку републику. Само у новијој историји Србија је била много дуже монархија од те Ваше републике. Једина смо држава на свету да као република имамо круну на застави!
Перица
07.08.2018 - 11:29
и државна и народна
Члан 1. Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима..... и као таква треба да је и застава....народна
Ivan
08.08.2018 - 09:26
Iz revolta
Sada mi dodje da na svadbi masem zastavom Republike Kosovo.
Dragan
09.08.2018 - 12:18
dve zastave jednu banana državu
Ja ne znam da li još negde na svetu postoji nazovi država, a da ima dve zastave državnu i narodnu. Ništa me više ne može iznenaditi u ovoj zemlji pa ni ta kruna i ostale gluposti.
Karlsberg
12.08.2018 - 11:07
Narodna zastava
Ako se neko ikad zapitao zašto postoje dva grafička simbola jedne zemlje - grb i zastava, poenta je u tome da je zastava simbol naroda a grb simbol vlasti. Narod ne sme da koristi simbol vlasti iz prostog razloga jer narod nije vlast. Državna zastava ustvari i nije zastava u klasičnom smislu, to je samo varijanta predstavljanja državnog grba, eto da ne bi bio samo grb preko bele podloge pristojnije je da bude preko zastave i to radi dosta država, znači nije poenta u korišćenju zastave nego grba. A ni zastava ne sme da se upotrebljava kako se kome ćefne iako je narodni simbol, a kamoli državni grb.
sumadinac
15.11.2018 - 10:15
kruna na zastavi
zakon su doneli okupatori, da ne smem da stavim zastavu za koju se moj pradeda borio kao i za slobodu koju smo imali i casno poginuo!
Vlada
17.12.2018 - 18:20
Prvo likove iz realitija
Prvo pozatvarajte likove iz rialitija koji su bukvalno gazili po zastavi. To je već odavno trebalo biti urađeno. A ljudi tu zastavu nose i po svadbama zato što je cene a takvim debilima koji to zabranjuju nije mesto u ovoj državi. Umesto da vršite popularizaciju te zastave vi vršite zabrane. Zabranite albansku zastavu u Preševu, to bih voleo da vidim!
Marko Boltužić
17.12.2018 - 20:33
Niđe logike
Državu čine njeni građani a ne njeni političari. Kada sam bio u Švajcarskoj, skoro ispred svake kuće stoji jarbol sa državnom zastavom. Ako je tako kako \"zakon\" kaže, onda nema šanse da stanem pod zastavu kada me \"država\" tj. političari budu zvali da ratujem pod istom. Eto njima zastave i fronta pa neka brane državu a mi običan narod će da pecamo ;)
komsinica
19.12.2018 - 10:35
ne verujem
u kojem to zakonu pisu navedene kazne.... mogao je gospodin biti odredjeniji!?