Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Aleksin zakon" neće biti usvojen - Čitajte u Nedeljniku

Dragana Janković, majka Alekse Jankovića je u intervjuu za Nedeljnik govorila o razlozima neusvajanja zakona protiv vršnjačkog nasilja
Datum: 28/09/2018

"Aleksin zakon" neće biti usvojen - Čitajte u Nedeljniku

Foto Privatna arhiva

Dragana Janković, majka Alekse Janković, koji je stradao zbog vršnjačkog nasilja rekla je u intervjuu za Nedeljnik da "Aleksin zakon", na čijem donošenju se poslednje tri godine puno radilo, ipak neće biti usvojen.

"'Aleksin zakon' neće biti usvojen i to smo u više navrata do sada rekli, pre svega iz obaveze prema velikom broju roditelja, prosvetnih radnika, dece-učenika i svih ostalih koji su ga podržali i još ga podržavaju jer su prepoznali da u svojim najbitnijim delovima podjednako uzima odgovornost roditelja, prosvetnih radnika i dece, pri čemu i dalje smatramo da bi bitno popravio stanje stvari i smanjio ovaj problem", rekla je ona.

"Jedan od razloga što "Aleksin zakon" ne može biti usvojen je, kako su nam rekli, da nije u skladu sa evropskim konvencijama o pravima deteta, tj. da bi strožim kaznama prema detetu-učeniku koje vrši nasilje u školi, ono bilo izopšteno iz društva odnosno sredine. Paradoks je da su ključni delovi "Aleksinog zakona" preformulisani upravo iz zemalja koje su tvorci ovih konvencija i gde su čak i stroži. Delovi "Aleksinog zakona" faktički jesu ušli u novi zakon o osnovama vaspitanja i obrazovanja, ali dve najbitnije stavke, strože kazne prema učenicima koji vrše nasilje u školama ali i odgovornima u školi koji ne reaguju ili nepravovremeno reaguju ili zataškavaju nasilje u školi, nisu", dodala je Dragana Janković.

 


 

CEO INTERVJU SA DRAGANOM JANKOVIĆ O PROBLEMU VRŠNJAČKOG NASILJA ČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KOSCIMA OD 27. SEPTEMBRA ILI NA NOVINARNICA. NET. 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.verka
28.09.2018 - 14:46
evropska posla
Dok nismo vodili racuna o evropskim konvencijama o pravu deteta nije bilo ni zlostavljanja ucenika od strane ucenika. Skole su bile bezbedno mesto , a ne ratiste.
Roditelj
28.09.2018 - 15:53
Kompromis
Treba reći da drugi razlog vezan za strožije kazne odgovornima u školi u ovom zakonu, gubitak licence i otkaz, nisu dozvolili direktori škola i prosvetni sindikati !
Karuzo
01.10.2018 - 08:22
Danas kad postajem pionir...
Batina (čitaj represija) još nikoga nije načinila boljim, samo perfidnijim manipulatorom. Kažnjavati isključivo roditelje zbog zanemarivanja ili zlostavljanja dece, jer svako nasilje je proizvod nedostatka empatije kod nasilnika prema drugim bićima, a to uči kod kuće tokom odrastanja od roditelja. Dete se do 7. godine vapitava, a od 7. socijalizuje. Samo roditelje, prvo na razgovor, pa izvinjenje roditeljima zlostavljanog (sve u paketu sa zlostavljačem) težiti pomirenju i poštovanju (nema sile veće od sramote) pa po džepu ili DKR (društveno koristan rad, roditelji + klipan).