Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Amfilohije: Razumem zašto neki Crnogorci ne ustaju na himnu

Mitropolit Amfilohije je komentarisao kazne za neustajanje na himnu koje bi iznosile od 300 do 2.000 evra
Datum: 11/10/2018

Amfilohije: Razumem zašto neki Crnogorci ne ustaju na himnu

Foto Profimedia

Izjavom da građani treba da prijavljuju one koji ne ustaju prilikom intoniranja himne šef crnogorske vlade Duško Marković građane Crne Gore praktično proglašava za špijune, rekao je mitropolit Amfilohije, prenosi CDM.

On je to kazao za Novi TV komentarišući Markovićev poziv građanima da prijavljuju one koji ne ustaju na državnu himnu, a nakon što je Vlada utvrdila predlog dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim se ustanove obavezuju da viju zastavu, dok će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2.000 evra.

Kako je ocenio, ”Oj, svijetla majska zoro” je lepa narodna pesma, koju je narod često pevao, čak i u verziji “Oj, junaštva svijetla majska zoro”, prenosi Dan.

"Nema sada u himni stihova “Lovćen nam je oltar sveti, u njega smo svi zakleti”. Neka vrate to, zašto da ne? Možda će sada da teraju ljude da ustaju na tu himnu, prete kaznama. Ne znam šta je premijer Marković tačno rekao, ali zaista verujem da je Crna Gora zapravo ona Crna Gora iz trinaestojulskog ustanka, a ne Crna Gora od 12. jula i Sekule Drljevića, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit crnogorsko primorski Amflohije je za Novi TV rekao da vrlo dobro razume zašto jedan dobar deo crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu.

"Jednom prilikom sam ustao prilikom intoniranja himne jer sam smatrao da je to pristojno. Ovo je na neki način himna prokletoga Sekule Drljevića. Moram to tako da kažem. On je omražen, zaista. Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini. I tada je tu prvi put pevana ta himna, u Staroj Gradiški, u vreme toga bratoubilaštva, kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici, pobile te ljude, tu vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić", naglasio je mitropolit Amfilohije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.