Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Angelin kec iz rukava

Najdosadniji i najnevažniji izbori u Evropi, kako se često apostrofiralo izjašnjavanje građana za EP, o čemu svedoči i niska izlaznost, u maju sledeće godine biće sasvim druga priča
Piše: Željko Pantelić
Piše Željko Pantelić
Datum: 30/08/2018

Angelin kec iz rukava

Foto Profimedia

Angela Merkel se vraća u igru. Kada su svi pomislili da politička zvezda nemačke kancelarke nezaustavljivo pada i da više nema nijednog keca u rukavu, ona je na sto stavila novu perspektivu koja može da promeni istoriju EU. Odustajanjem od mesta predsednika Evropske centralne banke (ECB) -- gde su svi videli guvernera Bundesbanke Jensa Vajdmana na mestu Marija Dragija od sledeće jeseni -- i najavom kandidature nemačkog kandidata za mesto predsednika Evropske komisije (EK), Merkelova je ponovo promešala karte na evropskom stolu.

Kancelarka je obrazložila svoj zaokret činjenicom da predsednik ECB ne može mnogo da promeni aktuelnu politiku ECB koja je dobro utemeljena i usmerena, a da predsednik EK ima mnogo veći manevarski prostor da utiče na reformsku agendu koja bi, konačno, trebalo da bude u fokusu u sledećem petogodišnjem mandatu.

Merkelova ima tri kandidata: Manfreda Vebera, Ursulu fon der Lajen i Petera Altmajera. Veber je šef poslaničkog klupa narodnjaka u EP ali je malo poznat van Brisela, čak i u Nemačkoj. Ministarka odbrane Ursula fon der Lajen i ministar ekonomije Altmajer su ljudi iz najbližeg okruženja kancelarke, poligloti (govore francuski besprekorno), i uvereni evropeisti.

Međutim, da bi uspela da nametne svog kandidata, Merkelova mora da ostvari odličan rezultat na izborima za EP sledećeg maja, zajedno sa svojim partnerima iz Evropske narodne partije, i da se nada dobrom rezultatu partija levog centra i koalicije koju će okupiti oko sebe francuski predsednik Emanuel Makron.

Prvi čovek Pete republike je shvatio da nije moguće sprovesti reforme do izbora za EP i već je prihvatio asistenciju u letu Merkelove za otvaranje dugačke i iscrpljujuće kampanje za evropske izbore na kojima će Makron biti dodatno motivisan. Makron na sledećim izborima za EP mora da dokaže da njegov pokret nije bio samo "istorijski incident" i mali predah na nezaustavljivom kotrljanju EU ka raspadu. U tom kontekstu se i najavljuju mere a ne reforme koje se odnose na migracije, bezbednosnu politiku i ekonomski suverenitet EU.

To što je aktuelna vlast u Vašingtonu saveznik političkih snaga koje žele da oslabe ili unište EU paradoksalno olakšava i otežava posao nemačko-francuskog tandema. Saveznici Donalda Trampa u EU pod dirigentskom palicom Stiva Benona, od Marin Le Pen i Salvinija do Štrahea i Orbana, takođe biju odsudnu bitku, jer neće moći doveka da seju strah i na njemu temelje izborne rezultate. Najdosadniji i najnevažniji izbori u Evropi, kako se često apostrofiralo izjašnjavanje građana za EP, o čemu svedoči i niska izlaznost, u maju sledeće godine biće sasvim druga priča.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.