Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Dragan Simeunović: Bagdadijeva (poslednja) pogibija

To što o navodnoj Bagdadijevoj smrti ćute mediji tzv. Islamske države može biti dvojake prirode. Prvo, takva vest bi uništila do kraja već poljuljani moral pripadnika Islamske države, i drugo, podgrejala bi razdore u borbi pretendenata na Bagdadijevo mesto lidera. Sumnjala na Bagdadijevoj strani i kažu da je takvu vest lansirala prozapadna nevladina organizacija upravo zato da bi do kraja razorila moral Bagdadijevih pristalica nakon pada Mosula
Piše: Dragan Simeunović
Datum: 22/07/2017

Dragan Simeunović: Bagdadijeva (poslednja) pogibija

Foto Tanjug/AP

Kada su američke Foke upale sa uperenim oružjem u kuću u kojoj se skrivao Osama bin Laden, on je imao bar mikronske teorijske šanse da pobegne ili da pogine u borbi. Po svemu sudeći, lider tzv. Islamske države Abu Bakr el Bagdadi nije bio te sreće da ima ikakvu šansu. Ogromna ruska raketa koja je 28. maja ove godine pedantno i bez milosti poklopila objekat u kome je Bagdadi hteo da održi sastanak sa svim svojim bitnim rukovodiocima (njih tridesetak višeg i srednjeg ranga i oko tri stotine običnih članova) nikome od njih, pa ni kalifu nije davala nikakve šanse da preživi.

Ipak, i pored zvaničnih ruskih saopštenja o Bagdadijevoj smrti, ostala je u svetskoj, a pre svega u zapadnoj javnosti ozbiljna rezerva prema toj tvrdnji, već iz prostog razloga što su slične vesti o Bagdadijevoj smrti već više puta objavljivane i to u relativno kratkom vremenu. Samo u roku od poslednjih godinu dana pet puta.

Osim toga, Amerikanci nisu žurili da prihvate vest o Bagdadijevoj smrti iz još jednog važnog razloga, a to je da bi time krunu najuspešnijeg borca protiv terorizma bar načas prepustili svom najljućem konkurentu Rusiji.

Čak i sada, kada je tzv. Islamska država navodno potvrdila pretpostavku da je Bagdadi ipak mrtav, još uvek kolaju ozbiljne sumnje u to, što se najbolje vidi iz činjenice da su zapadni mediji posvetili toj vesti veoma malu ili gotovo nikakvu pažnju mada bi se očekivalo da Bagdadijeva smrt bude na prvim stranama svih vodećih zapadnih listova. I bila bi da su ga ubili Amerikanci ili njihovi saveznici.

Pentagon je sa nemalom rezervom primio vest koju je 11. jula na "osnovu pouzdanih izvora iz ISIS-a" objavila, inače medijski respektabilna, sirijska humanitarna organizacija Syrian Observatory for Human Rights sa sedištem u Velikoj Britaniji.

 

Možda je najzagonetnije kako će i kome, i da li će uopšte biti isplaćena nagrada koju su SAD raspisale za Bagdadijevu glavu ako se ispostavi da je ubijen, pogotovu ako se ispostavi da je to učinio ruski vojnik. Zasada se niko nije javio


Rezervu Pentagona prati obrazloženje Amerikanaca da takvu vest treba da objavi Amaq, zvanična novinska agencija tzv. Kalifata Islamska država. Kao i američki, i irački i kurdski zvaničnici su odbili da potkrepe ovu vest, tim pre što izvestilac organizacije Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdul Rahman, koji je inače njen direktor, nije naveo ni kada, ni kako, ni gde je Bagdadi ubijen, već jedino to da informacija potiče od visokog komandanta Islamske države koji rukovodi njenim operacijama u istočnoj sirijskoj oblasti Deir az Zor. Takvo poreklo te informacije dobija na težini na osnovu pretpostavki da je Bagdadi upravo u toj oblasti boravio poslednja tri meseca.

Ruku na srce, teorijska mogućnost da je Bagdadi živ ipak postoji. Uostalom, takoreći juče je i ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov našao za shodno da se donekle ogradi od apsolutne tačnosti ruskih vesti o Bagdadijevoj smrti. To što o navodnoj Bagdadijevoj smrti ćute mediji tzv. Islamske države može biti dvojake prirode. Prvo, takva vest bi uništila do kraja već poljuljani moral pripadnika Islamske države, i drugo podgrejala bi razdore u borbi pretendenata na Bagdadijevo mesto lidera. Sumnjala na Bagdadijevoj strani i kažu da je takvu vest lansirala prozapadna nevladina organizacija upravo zato da bi do kraja razorila moral Bagdadijevih pristalica nakon pada Mosula.

Da je Bagdadi ubijen u maju, razlozi vojne prirode bi nalagali da se izabere hitno njegov naslednik i da se raznim potezima podupre njegov autoritet, a o tome nema ni glasa. Ostaje i mogućnost medijske diverzije od strane Islamske države u formi podmetanja takve vesti. Razlog zbog koga bi tzv. Islamska država preko nekoga lansirala takvu vest je prost: to može biti urađeno samo radi zavaravanja protivnika kako više ne bi proganjali njenog vođu. Jer, ukoliko bi on preživeo pohod svih sila sveta na "Islamsku državu" od SAD, Rusije, Turske, Irana do niza zapadnih i arapskih zemalja, ova začudo vitalna teroristička organizacija koja je i pored gubitka velikih gradova još uvek sačuvala polovinu svoje nekadašnje teritorije, i te kako bi imala šanse za svoj uspešan povratak na scenu uzavrelog Bliskog istoka.

Bez njega ona može tek da statira na bojištu na kome se savez SAD i Rusije u borbi protiv terorizma jedino efikasno i jedino iskreno potvrđuje u nemilosrdnoj borbi protiv same Islamske države. Zato je njegova glava veliki ulog za sve.

A da ta glava muči mnoge potvrđuje činjenica da je do eventualne smrti Bagdadi bio najtraženiji čovek na svetu, u potpunosti zaslužujući nadimak "duh", budući da se u javnosti pojavio samo jednom, i to 29. juna 2014. prilikom svog samoproglašenja za kalifa u džamiji El Nuri u Mosulu. Za njegovu glavu je raspisana nagrada od od dvadeset pet miliona dolara. Istovetnu količinu novca SAD su dale juče za Ladenovu glavu, i isti iznos nude i za glavu El Zavahirija koji sada predvodi Al Kaidu nakon Ladenove smrti.

Možda je najzagonetnije u celoj stvari upravo to kako će i kome, i da li će uopšte biti isplaćena nagrada koju su SAD raspisale za Bagdadijevu glavu ako se ispostavi da je ubijen, pogotovu ako se ispostavi da je to učinio ruski vojnik. Zasada se niko nije javio.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.