Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Beograd će nekoliko meseci biti bez simbola: Najavljena rekonstrukcija "Pobednika"

"Restauracija 'Pobednika' će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra", rekao je Vesić
Datum: 15/03/2019

Beograd će nekoliko meseci biti bez simbola: Najavljena rekonstrukcija "Pobednika"

Foto Dragan Trifunovic/helivideo.rs

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci, preneo je B92.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će rekonstrukcija koštati 26 miliona dinara.

RTS navodi da zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, na Kalemegdanu, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek. 

"Restauracija 'Pobednika' će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra", rekao je Vesić. 

"Pobednik" će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova. 

"Takav posao ne može da dobije firma koja nema reference s radom na spomenicima. U Srbiji ih ima nekoliko, ima ih u inostranstvu, tender je otvoren, ali samo takve firme mogu da dobiju takav posao", rekao je Vesić.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Poštar
15.03.2019 - 16:27
Komentar
Bar mu povećajte, da nas ne bruka.
Građevinski inženjer
15.03.2019 - 16:27
Hipokrizija
Redovno obilazim spomenik i on je nagnut za oko 8 stepeni, a zbog nepismenog i dugotrajnog menjanja kamenog platoa oko njega. Postament mu je sav ispucao, jer su pustili da kiša mesecima prodire u les, koji je veoma osetljiv na vodu, ispod njega. Dok je tu bio asfalt, koji je vodonepropustan, sve je bilo ok. NI SAD nije urađena hidroizolacija i pravilno odvodnjavanje, pa postoji opasnost da spomenik padne. Eto zato se popravlja. Nadam se da će sad naći nekog ko se razume u geotehniku. I to ne sa Arhitektonskog fakulteta, kao ranije, nego sa GRAĐEVINSKOG.
Milan
16.03.2019 - 11:03
Replika
Posto je POBEDNIK jedan od simbola Beograda, mogli ste za vreme dok bude na restauraciji da na njegovo mesto postavite jeftinu kopiju od stakloplastike i tako sacuvate vizuelno taj simbol radi staranaca.