Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Berlinski kongres, ili kako je stečena nezavisnost: Događaji koji su menjali Srbiju (16)

Tada je na scenu stupila i diplomatska veština Jovana Ristića. Često se navodi kako je strpljivo čekajući u hodnicima uspeo da od velikih sila izdejstvuje bolje uslove za Srbiju
Datum: 27/12/2017

Berlinski kongres, ili kako je stečena nezavisnost: Događaji koji su menjali Srbiju (16)

Srbiju je na Berlinskom kongresu predstavljao Jovan Ristić, jedan od najvećih državnika srpske istorije u poslednja dva veka. Na Berlinskom kongresu Srbija je postala država u punom kapacitetu, kao nezavisna kneževina koja će uskoro postati i kraljevina.

Ovaj događaj, međutim, u istoriji je često spuštan na „niži nivo važnosti", pre svega jer je Srbija iz višegodišnje krize i dva rata sa Turcima izašla sa manjim dobicima nego što je očekivano. Bosna i Hercegovina, sa većinskim udelom pravoslavnog stanovništva, formalno je ostala u sastavu Turske, uz 30-godišnji protektorat Austrije.

Srbija je, s druge strane, dobila proširenje na jug - četiri okruga, a to su Niš, Leskovac, Pirot i Vranje, što su delom teritorije koje je Rusija videla kao deo „velike Bugarske", zamišljene po Sanstefanskom miru koji je prethodio Berlinskom kongresu.

Srbija je delovala kao gubitnik, kako u odnosu na Tursku koja je pre kongresa još gospodarila Balkanom, tako i u odnosu sa svojim neposrednim saveznicima što je u srpsko-turskim ratovima Rusija i bila (značajan broj ruskih dobrovoljaca borio se na strani Srbije).

Tada je na scenu stupila i diplomatska veština Jovana Ristića. Često se navodi kako je strpljivo čekajući u hodnicima - na kongresu su učestvovali predstavnici Nemačke, Austrougarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Turske, dok su predstavnici manjih zemalja tek posredno mogli da utiču na tok pregovora - uspeo da od velikih sila izdejstvuje bolje uslove za Srbiju od onih koji su bili predviđeni ranijim sporazumom. Njegova taktika, po profesoru Draganu Simeunoviću, odlikovala se time što je velikim silama objašnjavao šta one dobijaju i šta one gube ako Srbija postane ili ne postane država.

Berlinskim kongresom nezavisnost su dobile i Crna Gora i Rumunija, a Bugarska je ostala autonomna kneževina pod turskim suverenitetom. To je označilo i period kada Srbija svoju spoljnu politiku počinje da oslanja na zapadne sile, što će u srpskoj diplomatiji biti dominantno do pred kraj 19. veka.

Berlinski kongres, kojim je okončana Velika istočna kriza 1875-1878, u istoriji se tumači kao prekretnica u istoriji svih balkanskih naroda i država. A donete odluke i usvojeni ugovori postavili su na dnevni red rešavanje brojnih pitanja gotovo svih balkanskih naroda.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE 

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.