Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Bez nade, bez straha

U noći Zvezdinog osvajanja Evrope u Bariju 1991. gledao sam kasne vesti kanala Jutel koji je posle velikih priloga o pobedi objavio i jedan prilog iz Knina. U njemu je prikazana svadba pevača Borghesije sa srpskom nevestom u Kninu, čime se hteo pokazati protest protiv pretnje nadolazećeg rata
Piše: Branko Rosić
Datum: 22/07/2016

Bez nade, bez straha

Nakon dvadeset sedam godina našao sam se ispred Fusion bine na kojoj su bili članovi benda Borghesia koji je te večeri nastupio na Exitu.

Ovde neću pisati recenziju koncerta (bio je odličan) već o svemu što mi je protrčalo kroz glavu tokom te noći i tog nastupa. Vratio sam se u veče negde s kraja osamdesetih u beogradskom SKC-u kada je nastupio ovaj bend. Bio je to jedan od njihovih koncerata u sklopu evropske turneje jer su Borghesia i Lajbah tada bili jedini bendovi koji su imali internacionalne karijere i intervjue u Melody Makeru i New Musical Expressu. To se nikome više nije ponovilo, a mislim na rokenrol muzičare. Bilo je to turbulentno vreme i u Srbiji i u Jugoslaviji. Teklo je događanje naroda, Milošević je bio obožavan u Srbiji, Matija Bećković je govorio da ga se seća kao energičnog iz neke gradske podružnice, Dobrica Ćosić je mislio isto i govorio da je naša zaostalost zapravo naša prednost.

Deo nas urbanih smatrao je da se sve ono napredno i moderno dešava u Sloveniji: Lajbah, Mladina, Borghesia... Slovenci su govorili da treba da klečimo da nas prime u EU, Hrvatska je smrdela na minhenske bircuze sa hercegovačkom emigracijom, učeni Srbi su podržavali Miloševića i govorili da ne treba da molimo Evropu jer smo mi već Evropa i da smo pre nje imali onaj sada već čuveni pribor za jelo od plemenitog metala.

Na tom koncertu Borghesije na binu se popeo neki fan Miloševića protestujući zbog videa grupe u kome su se kritikovali mitinzi podrške Miloševića. Onda su hercegovački emigranti stigli u zagrebačku HDZ baraku, pojavili su se Srbi koji nisu više voleli Miloševića, Slovenci su počeli da prave stranke, a na kongresu Socijaldemokratske kao gost se pojavio pevač grupe Borghesia - Dario Sereval.

U noći Zvezdinog osvajanja Evrope u Bariju 1991. gledao sam kasne vesti kanala Jutel koji je posle velikih priloga o pobedi objavio i jedan prilog iz Knina. U njemu je prikazana svadba pevača Borghesije sa srpskom nevestom u Kninu, čime se hteo pokazati protest protiv pretnje nadolazećeg rata. Ali rat je izbio i sve se promenilo. Za Borghesiju nisam čuo donedavno. Tokom pesme "Bez nade, bez straha" jedna mlada Slovenka se ogrnula slovenačkom zastavom. Prilazili su joj mnogi da bi imali taj dekor u selfijima. Pevač je najavio tu pesmu rečima "Mi se ne bojimo", a i čega bismo kad smo već dugo "bez nade i straha". Pre toga je samoironično rekao da dolaze iz Evrope. Sutradan sam video na Fejsbuku postovani tekst Matije Bećkovića čiji je naslov bio "Jedino zaostali imaju budućnost". Nisam ga pročitao. Bolela me je glava od neispavanosti tokom Exita.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.АМ
25.07.2016 - 12:50
Једино политичко коректни имају будућност
Бранко, одморите се, још увек Вас боли глава.