Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Bez zida će biti mnogo mrtvih": Tramp opet preti vanrednim stanjem

Američki predsednik zatim je ponovo zapretio da će proglasiti vanredno stanje kako bi obezbedio finansijska sredstva za zid na granici SAD i Meksika, bez odobrenja Kongresa. "Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje", rekao je Tramp novinarima
Datum: 11/01/2019

Foto: Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp branio je u Mekalenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, zbog kog je blokirana vlada SAD.

"To je pitanje zdravog razuma. Njima treba prepreka, njima treba zid. Bez toga biće samo problema. I mnogo mrtvih", rekao je Tramp dodavši kako "nema ničega boljeg od zida".

Američki predsednik zatim je ponovo zapretio da će proglasiti vanredno stanje kako bi obezbedio finansijska sredstva za zid na granici SAD i Meksika, bez odobrenja Kongresa. "Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje", rekao je Tramp novinarima.

Predsednik SAD je poručio da ukoliko Kongres ne odobri finansijska sredstva za izgradnju zida, on će "verovatno, skoro bih rekao definitivno" proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao poslanike.

Tramp odbija da potpiše zakon za finansiranje i ponovo otvaranje vlade ukoliko on ne uključuje 5,7 milijardi dolara za postavljanje fizičke barijere duž granice SAD i Meksika.

Delimična blokada rada vlade traje već 21 dan, zbog čega oko 80.000 federalnih službenika ne prima platu, podseća Bi-Bi-Si. Zbog delimične blokade rada vlade SAD, američki predsednik otkazao je i učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, gde je prvobitno planirao da putuje kasnije ovog meseca.

Ako se do nedelje ne pronađe kompromis, ova blokada američke vlade nadmašiće onu iz vremena Bila Klintona 1995/96. koja je trajala 21 dan.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.