Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Bogati su postali još bogatiji... i druge lekcije finansijskog kolapsa: Čitajte u novom Nedeljniku

Kako se i šta sve promenilo od kada je 15. septembra 2008. godine u 1.45 časova saopšteno da je propao Liman braders? Kako je cunami sa Volstrita srušio svet?
Datum: 13/09/2018

Bogati su postali još bogatiji... i druge lekcije finansijskog kolapsa: Čitajte u novom Nedeljniku

Profimedia

Novinar, doktor istorijskih nauka i poznavalac političke ekonomije Timoti Šenk piše da je tokom finansijske krize najvažnija laž koju su političke elite sebi govorile bila ta da nije postojala druga opcija. Ben Bernanke je tada u Kongresu izgovorio rečenicu: „Ako ne spasemo Volstrit, do ponedeljka možda i nećemo imati ekonomiju.“ Ali nakon decenije populističkih revolta, političari više ne plešu na vrhu igle, ne traže ravnotežu između globalnih tržišta i tehnokratskih prohteva. Slom je bio delo kreativne destrukcije.

Toma Piketi je rekao ono što smo osećali: finansijska kriza iz 2008. jasno je stavila do znanja svima da su nas elite prevarile, a dugački oporavak nije rešio krizu nejednakosti. U Evropi su mnoge zemlje donele mere štednje koje su najviše štete nanele upravo najvećim žrtvama krize.

Kako se i šta sve promenilo od kada je 15. septembra 2008. godine u 1.45 časova saopšteno da je propao Liman braders? Kako je cunami sa Volstrita srušio svet? Zašto je Srbija propustila priliku i odlučila se za populizam... U novom broju veliko istraživanje Miše Brkića i redakcije Nedeljnika

***

ČITAJTE U NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. SEPTEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

*A uz novi Nedeljnik i dva velika poklona: Njujork tajms na srpskom jeziku i mapa modernizma u beogradskoj arhitekturi dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka na kojoj je upisano 150 objekata koji su nastali u periodu između dva svetska rata. 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.