Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Bregović je hteo da mu na albumu peva Koča Popović. Ovaj je rekao: "Ma kakvi..."

Jedna provokacija je trebalo da bude Vice Vukov, a druga Mića Popović. Posle se pošlo u potragu za narodnim herojem...
Datum: 14/11/2017

Bregović je hteo da mu na albumu peva Koča Popović. Ovaj je rekao: "Ma kakvi..."

Foto Profimedia

Čuvenu pesmu Bijelog dugmeta "Ružica si bila" je svojevremeno, u zamislima Gorana Bregovića, trebalo da otpeva Vice Vukov, zabranjeni pevač posle „hrvatskog proleća".

Kada je Bregović Vukovu predočio pesmu, ovaj je rekao: "Sviđa mi se i voleo bih da je otpevam, ali sumnjam da ćeš uspeti."

Bila je to jedna od provokacija koju je album "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" trebalo da izazove.

Drugu provokaciju je trebalo da obezbedi Mića Popović, srpski slikar koji je takođe nosio disidentski oreol.

Tu priču je svojevremeno za Nedeljnik ispričao Goran Bregović.

"Išao sam iz Zagreba u Beograd da se u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti vidim sa Mićom Popovićem jer sam hteo da na omotu albuma imam njegovu sliku, a menadžer benda Raka Marić je išao u Sarajevo ali su ga odmah priveli na aerodromu da ga saslušaju u vezi s Vicom Vukovim. Meni je i Mića Popović rekao da će mi rado dati sliku, ali da mi niko to neće objaviti. On je znao o čemu se radi...", rekao je Bregović.

Ni od Vukova, ni od Miće Popovića nije bilo ništa, a još jedna zamisao Gorana Bregovića je pala u vodu. Da mu na albumu zapeva Koča Popović.

Na tom albumu se pojavio narodni heroj Svetozar Vukmanović Tempo.

Nedavno je u intervjuu za Nedeljnik novinar Milomir Marić - bio je to intervju sa "mladim Marićem" - ispričao kako je povezao Bregovića i Tempa.

"Bio sam dobar sa Goranom Bregovićem i on me pita da li mogu da nagovorim Koču Popovića da peva na njegovom albumu... On je hteo da mu peva Vice Vukov posle zabrane, Mića Popović je trebalo da napravi omot...

Rekao sam mu da Koča peva fenomenalno, španske, francuske šansone... Zaista je muzikalan, ali on je ozbiljan čovek, ne verujem da je moguće.

I pitao sam Koču, i on kaže: 'Ma kakvi...'

Kaže Goran onda, nađi mi nekog kakvog bilo revolucionara.

Ja pozovem Tempa koji najslabije peva od njih. Odemo u Reževiće Goran i ja. Trebalo je da otpeva 'Padaj silo i nepravdo'. Mi ulazimo u Tempovu kuću, a već u dvorištu Tempo peva. Uvežbao je", ispričao je Marić.

A Bregović je o tom susretu rekao:

"Na tom poslednjem albumu 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo' snimili smo jednu pesmu sa Svetozarom Vukmanovićem Tempom koji je digao ustanak svuda od Trsta do Albanije. Bio je dežurni revolucionar. Kad sam došao kod Tempa u Reževiće, rekao mi je da hoće da snimi s nama pesmu jer mu to nije bio estradni štos. On je tako shvatio to što će pevati u pesmi 'Padaj silo i nepravdo' sa horom napuštene dece iz Doma u Sarajevu. Rekao je: 'To mi odgovara.' I to je rekao kao političko lice, a ne kao zajebant. Bio je to signal revolucionara da je upravo došao trenutak da se ta pesma kaže".

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.