Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Britanci promenili stav o Bregzitu: Više od 100 izbornih jedinica danas bi ostalo u EU

Analiza koju je dobio Obzerver, sugeriše da je rezultat referenduma bio podstaknut rastućim sumnjama u slučaj "Bregzit", posebno među biračima radnicima na severu Engleske i Velsa
Datum: 12/08/2018

Britanci promenili stav o Bregzitu: Više od 100 izbornih jedinica danas bi ostalo u EU

Foto: Profimedia

Više od 100 izbornih jedinica koje su podržala izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, danas bi glasalo suprotno, prema novom istraživanju, preneo je Ivning Standard.

Istraživanje je pokazalo da većina mesta u Engleskoj, Škotskoj i Velsu sada ima većinu birača koji žele da ostanu u EU.

Analiza koju je dobio Obzerver, sugeriše da je rezultat referenduma bio podstaknut rastućim sumnjama u slučaj "Bregzit", posebno među biračima radnicima na severu Engleske i Velsa.

Ova saznanja izvršiće pritisak na lidera laburista Džeremija Korbina da ponovo razmotri odbijanje stranke da podrži drugi referendum o članstvu u EU.

Iako ankete redovno izveštavaju o jakom vođstvu opcije "Ostati" među glasačima laburista, većina partijskih birača podržala je Bregzit 2016. godine.

Do rezultata je došla kompanije Focaldata za potrošačke politike, koja je izvršila ankete koje su obuhvatile više od 15.000 ljudi.

Otkriveno je da je 112 od 632 izbornih jedinica u Engleskoj, Škotskoj i Velsu prešlo od "Izaći" u "Ostati", od referenduma. Ovo uključuje 97 engleskih izbornih jedinica, 14 u Velsu i jednu u Škotskoj.

Prema modelu Focaldata, 341 izborna jedinica sada ima preostalu većinu, u odnosu na 229 u 2016. godini.

Analiza, koja je sprovedena za kampanju "Best for Britain" koja se zalaže za "drugi referendum" i kampanju "Hop not Hate" protiv rasizma, kaže da opcija "Ostati" ima 53 odsto podrške, nasuprot 47 odsto podrške za "Izaći".

"Ovo istraživanje je još ubedljiviji dokaz da britanski narod mora da dobije poslednju reč o sporazumu o Bregzitu", rekao je lider Liberalne demokratije Vins Kejbl.

On je rekao i da su se situacija i činjenice od pobede opcije "Izaći" promenile od 2016. godine

"Svima nam je rečeno da će britanska vlada štedeti ogromne količine novca", rekao je on. "Sada znamo da to nije slučaj. Rečeno nam je da je jednostavno - to, zapravo, neverovatno komplikovano."

Zagovornik Bregzita Jakob Riz-Mog je umanjio značaj anketa koje pokazuju promenu odluke - "Ostati".

"Većina ispitivanja je rekla da će ljudi glasati da ostanu u EU 2016. godine, ali kada su izašli pred glasački listić, glasali su da izađu", rekao je on Skaj njuzu.

"Glasovi koji važni su glasovi na pravim izborima."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.