Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Čedomir Antić o ograničenju mandata: "Ako treba da budemo i prvi u svetu koji će to učiniti, treba to i da uradimo"

"Kod nas je mnogo toga učinjeno da demokratske tradicije budu ugušene, izbrisane i ismejane, a dugo vremena smo živeli u totalitarizmu, totalitarnom društvu", rekao je istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić koji je podržao ideju ograničenja predsedničkog, premijerskog, ali i ministarskog mandata na osam godina
Datum: 15/02/2019

Čedomir Antić o ograničenju mandata: "Ako treba da budemo i prvi u svetu koji će to učiniti, treba to i da uradimo"

Foto Nedeljnik

"Treba ograničiti svakog pojedinca, građanina Srbije, kako ne bi više od dva puta bio biran, dobijao mandat i obavljao neku od najviših državnih funkcija, pre svega mislim na predsedničku, premijersku i funkciju ministra", izjavio je za Nedeljnik istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić.

On je podržao ideju da se nosiocima najviših državnih funkcija ograniči mandat na ukupno osam godina. Antić takvu ideju smatra ispravnom jer, kako je naglasio, ovde oko 70 odsto stanovništva ima snažne socio-radikalne težnje, zbog čega Srbija spada u kolektivistička društva Evrope.

"Kod nas je mnogo toga učinjeno da demokratske tradicije budu ugušene, izbrisane i ismejane, a dugo vremena smo živeli u totalitarizmu, totalitarnom društvu. Mi smo monarhističko društvo, a pošto već nemamo tradicionalnu modernu monarhiju koje imaju zemlje na severu Evrope, onda je pred nama velika opasnost da imamo monarhiju onakvu kakvu je imamo danas, a to je da od izbora predsednika republike, koji nema velika ovlašćenja, zavisi formiranje svake vlade i stabilnost u zemlji. Prema tome, velika je potreba da ograničimo mandate. Ako treba da budemo prvi u svetu koji će to učiniti, treba to i da uradimo", rekao je Antić.

Pored ideje ograničenja mandata, Antić je rekao da bi nju trebalo da prate i neka druga ograničenja.

"Među njima, svakako, reforma partijskog zakonodavstva. Bilo bi dobro da zemlja bude temeljno departizovana i da partije funkcionišu slično kao u SAD i Britaniji, da se one, praktično, formiraju pred izbore, da funkcionišu kao nevladine organizacije i univerziteti u inostranstvu, a ne da kao ovde predstavljaju državne i paradržavne organe koji zamenjuju državu", rekao je Antić i dodao da je bi Socijalističkoj partiji Srbije trebalo da bude oduzeta imovina i vrati se državi, jer je to, kako je rekao, jedna od osnova problema koji mi imamo. 

On je dalje naveo da bi trebalo reformisati i Zakon o Narodnoj skupštini.

"Prema njemu, imali bismo dva doma, u Senatu bi bili imenovani uglednici, a jedan broj bi bio biran na velikim izbornim jedinicima, gde ne bi preovladavale razne palme, bidže, rake, velje i slični. Što se tiče donjeg doma, tu treba da bude većinski sistem, a možemo da razmislimo i o tim preferencijanim glasovima, što mislim da je veoma složeno za naše, za sada, jako slabe tradicije", rekao je Čedomir Antić ističući da niko ne bi trebalo da bude pomoćnik ministra, ministar ili predsednik vlade, ako pre toga nije izabran za poslanika na direktnim izborima.

***

Ovu ideju je, da podsetimo, izneo glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On je gostujući na N1 izjavio da bi najveća stvar za našu demokratiju bila da se političarima ograniči mandat na osam godina.

"Mislim da ovo zaista može da bude korisna stvar, jer kada imate raspolućeno društvo i tešku situaciju, onda iz toga može da se izrodi nešto dobro. Ljudi nisu na ulicama ni zbog Kosova, ni zbog političara, ni zbog političkih ideja, već zbog demokratije", rekao je između ostalog Lalić.

U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE OD DANAS NA KIOSCIMA OPŠIRNIJE ČITAJTE KO JE SVE PODRŽAO IDEJU O OGRANIČENJU MANDATA I KAKO JE VELJKO LALIĆ DETALJNO OBRAZLOŽIO ZAŠTO JE OVA IDEJA VAŽNA ZA OČUVANJE DEMOKRATIJE

 

Pročitajte i uvodnik Veljka Lalića iz novog Nedeljnika u kojoj detaljno obrazlaže zašto je ova ideja važna za očuvanje demokratije u Srbiji.


Digitalno izdanje NEDELJNIKA dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Raca
16.02.2019 - 09:37
Devojka za sve
I da se predsednička i premijerka funkcija ne mešaju i zamjenjuju kako kome odgovaraju interesi. U stvari da se precizno definiišu nadležnosti.
Loyd mc
18.02.2019 - 13:49
Preletačevići
Zabraniti promenu partije 1 godinu pre i posle izbora i 2 posle ako je u pitanju državno nameštenje..