Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Čovek iz Bordoa

Umerenom desnicom i centrom već čitavu godinu dominira nekadašnji predsednik vlade Alen Žipe
Piše: Milan Radonjić
Datum: 04/10/2016

Čovek iz Bordoa

Foto: Profimedia

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje donosi Liberasion potvrđuje rasprostranjeno uverenje o izvesnosti drugog kruga predsedničkih izbora u kojima će se suočiti Alen Žipe i Marin Le Pen. Ovaj, po mnogima najverovatniji rasplet uslovljen je sa tri dominantna trenda: prvi je podeljenost levice, zatim stabilnost Žipeove predsedničke figure i na kraju rastuća popularnost Nacionalnog Fronta i Marin Le Pen.

Na pitanje koji je kandidat najbolji da galvanizuje i ujednini snage levice 22% veruje da to može da učini nekadašnji ministar ekonomije Emanuel Makron, 21% da to mogu Manuel Vals ili sadašnji predsednik republike Fransoa Oland, 20% veruje da bi to mogao da bude Žan Luk Melanšon. Dakle nema dominantnog kandidata, a aktuelni predsednik najavio je da će učestvovti na izborima. U prevodu, ovo znači da će glasovi levice biti podeljeni.

Umerenom desnicom i centrom već čitavu godinu dominira nekadašnji predsednik vlade Alen Žipe. Krajem 2015 godine sondaže javnog mnjenja ukazivale su da čak 47% Francuza smatra da bi on bio dobar predsednik Republike. Do danas, taj procenat je ostao gotovo nepromenjen. Ono što birači cene kod Žipea je na prvom mestu njegova kompetencija (finansijski inspektor po vokaciji), zatim sposobnost za građenje konsenzusa, umeće da okupi sve snage centra, smirenost, odnosno uverenje da će moći da se na pravi način suprotstavi Le Penovoj u drugom krugu. Podrška liderki Nacionalnog Fronta takođe je snažna i oscilira između 23% i 30% glasova u prvom krugu, uz tendenciju rasta.

Spajanje ovih informacija govore u korist gotovo izvesne eliminacije kandidata levice u prvom izbornom ciklusu, konfrontacije Žipe - Le Pen u drugom, odnosno najverovatnije pobede nekadašnjeg predsednika vlade, ministra spoljnjih poslova, i sa pauzama, skoro dve decenije gradonačelnika Bordoa. Ali da li je ovaj ishod izvesan?

Liberasion ukazuje na važnost izbornih kampanja, posebno onih inicijalnih, koje treba da građane zainteresuju za izore i učine da oni poveruju da je njihovo učešće potrebno, ističući nasuprot tome i primere kako su propali brojni kandidati već viđeni za predsedničku funkciju poput Lionela Žospena, Eduara Baladira, ili Mišela Rokara. Dodatno, primećuje Liberasion, veliki deo javnog mnenja i dalje nije kristalizovan.

Naime, čak 35% birača izjašnjava se kao podjednako distancirano od svih političkih partija i ima nameru da podrži nekog od kandidata koji se ne podrazumeva kao favorit na izborima. Jako je malo kandidata koji se uklapaju u taj okvir, zapravo samo jedan - Emanuel Makron, ali da bi uspeo da pretrči Le Penovu, potrebna mu je podrška ujedinjene levice. Nju kako stvari stoje, neće dobiti, ali ukoliko bude uspeo da dovoljno zaoštri diskurs i animira neodlučne birače, sve je moguće.

Bilo kako bilo, već sada se sa sigurnošću može reći da je Alen Žipe je veliki favorit na izborima 2017. Francuska javnost pored nesporne kompetentnosti, kod svog „čoveka iz Bordoa" ceni dostojanstveni način na koji je prihvatio Širakovu odluku da ga žrtvuje usled ogromnog pritiska javnosti generisanog generalnim štrajkovima u periodu 1995-97 upravo usled reformi koje je planirao Žipe, otvorivši tako put Nikolasu Sarkoziju u Jelisejsku palatu.

Da li je Žipe iz 2016 različit od onog iz 1997, svakako. Da li je spreman da dovši posao započet pre dvadeset godina, i to je sigurno. Ali kada je reč o poslovima koji uključuju slobodnu volju, izvesnosti nema, ima samo nagoveštaja. Jedan od njih dala je tada državna sekretarka Hilari Klinton, prilikom Žipeove posete Wašingtonu 2011 u svojstvu ministra spoljnjih poslova, kada ga je oslovila sa „predsedniče." A takvi lapsusi, pa još kad dolaze od tako dobro obaveštenih kolega, i takođe prominentnih predsedničkih kandidata, uvek su na ceni u politici.

 

 

Tekst je prethodno objavljen na stranici autora na platformi Moj Nedeljnik


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Blagoje Radonjić
06.10.2016 - 13:50
Geni su čudo!!!
Ponosan sam što je moj brat stasao u takvog analitičara i što je nasledio gene svojih divnih roditelja i predaka.Svaka čast brate i veliki pozdrav!!!