Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Čovek koji drži sina iza rešetaka: A šta biste vi uradili?

Kroz ovaj slučaj vidi se sva nemoć sistema da pomogne socijalno ugroženima, ljudima koji žive na ivici siromaštva, ljudima sa posebnim potrebama... Hajde da se samo ne zgražavamo tipa 'Jesi video ovo? Strašno!' i da na tome ostane
Piše: Ana Mitić
Datum: 20/10/2017

Čovek koji drži sina iza rešetaka: A šta biste vi uradili?

Priča o mladiću sa posebnim potrebama kojeg otac već sedam godina drži u sobi sa rešetkama u nehumanim uslovima je toliko strašna da još jednom potvrđuje da stvarni život uvek nadmaši i najmaštovitije tvorce horor filmova i romana strave. I to u 21. veku.

Mediji su preneli da Radovan M. (34), osoba s posebnim potrebama, živi kao u kavezu, zaključan lancima i katancima iza rešetaka u ruiniranoj i neuslovnoj kući, u okolini Kikinde sa ocem Milanom.

Upravo otac je i napravio sinu "kavez", jer nije znao kako drugačije.

"Morao sam to da uradim, jer Raša ponekad hoće da pobegne, a imao je i agresivne ispade. Pustim ga u toku dana da izađe. Ponekad sedimo i ispred kuće. Međutim, kad imam posla i kad izlazim iz kuće, prinuđen sam da ga držim zaključanog da ne bi povredio sebe ili nekog drugog", rekao je otac koji svog sina kupa u koritu jer nemaju ni kupatilo. Odgaja ga od kad je bio dete. I rekao je da ne bi voleo da završi u nekoj ustanovi.

"Kad je u kavezu, puštam mu muziku. On voli da gleda i televiziju, pa je tako TV stalno uključen. A pričamo i toliko koliko možemo da se razumemo", objasnio je otac.

Priča je šokirala sve, pogotovo potresne fotografije oronulog mladića bez zuba koji stoji iza rešetaka. Podseća na strašne istinite priče poput one o Friclu, ali nije tako. Koliko znamo, nije reč o maltretiranju. Korisnici su socijalne pomoći, a Centar za socijalni rad je upoznat sa ovim slučajem.

I kad se zapitate kako otac može sina da drži u kavezu zaključanog lancima i katancima, upitajte se da li je mogao drugačije, da li je znao da može drugačije, da li mu je neko, ko je nadležan, rekao da postoji i neka druga mogućnost (a da li uopšte postoji za njega).

I šta biste vi uradili da ste Rašin otac? Da li biste se odvojili od svog deteta, jer nemata uslova u kući? Inače, preporučuje se da se osobe što manje smeštaju u ustanove, da se više uključuju u zajednicu. Znate da se ljudi i za dom za stare odlučuju tek na kraju, da uvek postoji sumnja u onu rečenicu "tamo će mu/njoj biti bolje".

A još kad treba da se odvojite od svog deteta, i kako god strašno bilo, Raša i Radovan su, na kraju otac i sin. I dok se ne dokaže suprotno, ne treba sumnjati u to koliko Milan voli svoje dete. Da li Raša treba da šeta slobodno dok otac nije u kući, a zna da ume da bude agresivan? Da li treba nekoga da povredi? Pa posle da čitamo kako su eto 'svi znali da je on opasan i da hoće da napadne i govorili njegovom ocu, ali ga je on pušta da šeta slobodno'?

Ako i otac greši što neće da se odvoji od sina, pa makar ga držao u kavezu i uslovima nedostojnog čoveka, zašto ga u tome ne spreče? Ako on ne zna ili ne shvata da greši, valjda ima neko ko će da proceni da li toliko greši da je za mladića bolje da ga smeste u ustanovu. Ko je taj neko? Gde je? Zašto ne radi svoj posao? Zašto mi danas gledamo strašne slike mladića u kavezu?

Kroz ovaj slučaj vidi se sva nemoć sistema da pomogne socijalno ugroženima, ljudima koji žive na ivici siromaštva, ljudima sa posebnim potrebama...

Hajde da se samo ne zgražavamo tipa 'Jesi video ovo? Strašno!' i da na tome ostane. Da ne bude da su za oca jedini izlaz bile rešetke za Rašu.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.komarac
03.04.2018 - 18:47
OTAC KOJI DRŽI SINA iza REŠETAKA
Ja pretpostavljam,da je sin narod,a otac \"vodja\".Sin sluša oca,ako slučajno promaši pokušaj,on svakako strada.Da li pokušao ili ne, neće dobiti jelo ni ćebe,nego će biti do veka iza rešetaka,jer ga sudbina odredila za žrtvu..