Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Da li bi Ronaldova titula prvaka Evrope bila velika fudbalska nepravda?

Ako se Grcima ne spočitava kako su osvojili prvenstvo 2004, a i naše babe bi da gledaju fudbal sigurno rekle "pustite ih deco, svako igra fudbal na svoj način", i ako se Italjianima ne spočitava katenaćo, kako bismo mogli Portugalcima da prebacujemo što su tako kilavo - Hrvatima gol u poslednjem minutu, Poljake izbacili na penale - došli do finala? Objektivno, nikako. Osim jedne male razlike
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 10/07/2016

Da li bi Ronaldova titula prvaka Evrope bila velika fudbalska nepravda?

Foto Profimedia

Kilavo je Ronaldov Portugal stigao do finala Evropskog prvenstva, kilavije nego već toliko izvikan običaj Italije (kao recimo 1982) da bez pobede dođe u situaciju da se bori za titulu razbijajući sve matematičke zakone u fudbalu. Samo je za Italijane važilo da su nula plus nula jednako dva, do ovog prventstva bar, posle kog Kristijano Ronaldo preuzima ulogu savremenog fudbalskog Arhimeda.

Jedino je Ronaldo, izgleda, danas sposoban da u praksi primeni teoriju - tako će se jednog dana pisati o njemu - da jedna loša utakmica donosi zvižduke navijača, a dve prolazak u polufinale.

Portugal je samo u polufinalu pomalo ličio na fudbalsku ekipu. Od grupe, preko osmine i četvrtfinala, Ronaldo i drugovi su delovali kao slučajno okupljena grupica s viškom talenta za fudbal koje su sponzori prvenstva unajmili da ima sačuvaju projektovanu posetu iz razvijenih zapadnih zemalja, koju su ugrozili ekipe poput Hrvata i Poljaka koji su se, eto, nenadano setili da umeju da igraju fudbal.

Tako je Portugal više ličio na projekat razbijanja snova malih fudbalskih nacija, a zapravo su doživeli takvu nezasluženu sreću da im se uprkos lošim igrama u grupi - da zahvale Platiniju na proširenju prvenstva - tako otvorio put do finala, ukršten sa najslabijim izdanjima protivnika, da je logično postaviti pitanje: Ako već Ronaldo mora da osvoji titulu sa reprezentacijom, da li to mora da se dogodi na ovako jeftin (i kilav) način.

I to samo ako se zaboravi kako je otvorio prvenstvo, ne spektakularnim golom ili dribilngom, već spektakularno nadobudnom izjavom upućenom fudbalerima Islanda. Izgleda da ga baš nerviraju male fudbalske nacije.

Naravno, ako se Grcima ne spočitava kako su osvojili prvenstvo 2004, a i naše babe bi da gledaju fudbal sigurno rekle "pustite ih deco, svako igra fudbal na svoj način", i ako se Italjianima ne spočitava katenaćo, kako bismo mogli Portugalcima da prebacujemo što su tako kilavo - Hrvatima gol u poslednjem minutu, Poljake izbacili na penale - došli do finala?

Objektivno, nikako. Osim jedne male razlike. Kada, recimo, Italija bez pobede dođe do finala to je posledica filozofije fudbala, a kada to urade Ronaldo i Portugal to je onda posledica puke sreće. Pre će Ronaldo dozvoliti da mu se osuši lak u kosi, nego što bi priznao da je njegova taktika bunarenje na jednu loptu, pa kud puklo.

I eto, Portugal je uspeo, uz jednu i po pobedu, iako je igrao lošije nego na prošlim takmičenjima na kojima je igrao katastrofalno, da dođe do finala, i svom najboljem igraču ukaže priliku da se upiše u istoriju i zapuši usta svima koji u njemu vide fudbalsku starletu kojoj je Bog podario brzinu i dribling, ali je u njegovom slučaju škrtario na fudbalskom duhu. Da, ako Ronaldo postane prvak Evrope, niko više neće moći da postavi retoričko pitanje kako neko može da bude najbolji u istoriji ako nema uspehe sa reprezentacijom.

No, da ne potcenjujemo previše Grizmana i čuveno francusko domaćinstvo.

U svakom slučaju, uživajte u finalu.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Rodman
10.07.2016 - 23:14
Hej...
Onaj ko osvoji zasluzio je, ovo je sport, svako postigne koliko zasluzi na terenu, je l\' neko pokraden na Euru? Nije. Je l\' neko ostecen necim? Nije. Francuska i Portugal su zasluzeno u finalu. Osvajali su bodove i pobjedjivali do tog finala, tako da niceg spornog nnema, kao ni u tituli Grcke 2004 godine. Sve ostalo je tralala priča i može se diskutovati, ali je statistika neumoljiva, kaže da su ove dvije ekipe prošle grupu i u osmini, četvrt i polufinalu pobjedile protivnike, tačka.