Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Da li će skulpture ispred opštine Voždovac preživeti jednog bahatog predsednika?

Zar novi spomenici moraju da se podižu na račun starih? Ako su preživeli 70 zima, da li će preživeti i jednog bahatog predsednika opštine?
Piše: Branko Rosić
Datum: 07/01/2019

Da li će skulpture ispred opštine Voždovac preživeti jednog bahatog predsednika?

"Ispred zgrade Opštine Voždovac nalaze se spomenici Borba Sretena Stojanovića i Obnova Lojze Dolinara postavljeni 1949, koji predstavljaju izuzetne primere posleratne socrealističke skulpture. Opština Voždovac pripremila je predlog da se ove skulpture sklone i umesto njih postave spomenici Milunki Savić, Vasi Čarapiću, Karađorđu i Stepi Stepanoviću. Zar novi spomenici moraju da se podižu na račun starih? Ako su preživeli 70 zima, da li će preživeti i jednog bahatog predsednika opštine?"

Ovo je jedan od proglasa koji kruži po mrežama. Na opštinskom sajtu bila je i postavljena anketa gde bi sve trebalo da bude abolirano voljom građana, ali je volja mnogih tih građana sapletena u startu. Okej, ne u samom startu već posle prvih rezultata koji su bili za status kvo. Onda je naprasno bilo onemogućeno da se glasa. Nešto nije bilo u redu kada kliknete i želite da učestvujete. Možda grešim, ali ja nisam mogao nekoliko dana da glasam sa raznih kompjutera, biće da su svi u kvaru. Ubrzo je stigao presek volje građana i glasio je da partizane treba da smene Vasa Čarapić i ostali.

Koliko gluposti osim već permanentne revizije. Čak su i zemlje sa mnogo represivnijim socijalizmom od našeg ostavile značajne eksponate iz socrealizma. Pa u Berlinu je jedna od glavnih turističkih atrakcija vožnja trabantom, kao i gomile "trabija" u suvenirnicama. Jedan od zanimljivijih turističkih toponima u Beogradu je upravo Kuća cveća koju u hodočašćima posećuju i slovenački vlasnici "harli dejvidsona".

Istovremeno, na RTS-u se završio odličan dokumentarni serijal "Put u budućnost" autora Borisa Miljkovića. Serijal koji se bavio svežom istorijom umetnosti počeo je sa antifašističkim spomenicima, a završio se mogućim ishodištima savremene umetnosti. Bio je tu Miljkovićev intervju sa Marinom Abramović i čitav presek epohe sa sve grupom Lajbah. Pa i segment kada novinari prestižnih evropskih magazina dolaze u Beograd ne bi li napravili značajne tekstove o zanimljivoj umetnosti iz srednjeg socijalizma na Balkanu. Odličan serijal čoveka koji je osvetlio mnoge mladosti u saradnji sa svojim pajtašem Tuckom.

I slavni njujorški muzej MoMA posvetio je nedavno svoju izložbu eksponatima jugoslovenskog socijalizma u kojoj su pored značajnih arhitektonskih objekata bili izloženi i antifašistički spomenici. Da li su sve to ispratili "restauratori" iz opštine Voždovac kojima poručujem da ću se iseliti ako se bude išta menjalo ispred zgrade u kojoj su se oženile razne generacije moje šire porodice, pa i ja.

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Vojo
07.01.2019 - 13:49
70 godina
70 godina je trajala i država Jugoslavija, pa je poništena. Za to se nisi javno bunio. A problem je kada se sklanjaju biste jednog totalitarnog sistema koji je doneo toliko zla srpskom narodu.
Vozdovcanka,
08.01.2019 - 08:53
Dokle i zasto,
Rodjena sam Vozdovcanka,znam samo za ovu opstinu,dosta vise vasih renoviranje,zasto prvo niste renovirali vasa rodn mesta?
Vojo
08.01.2019 - 08:55
J.Dolinar
Osrednji slovenački vajar , koji je jedno vreme živeo u Beogradu i 1961 godine vratio se u Sloveniju. Objektivno, nisam siguran da ima statuu i ulicu u Sloveniji, a u Beogradu je imao po komunističkim kriterijumima, po sadašnjim i predkomunističkim kriterijumima ne ispunjava uslove ni za kip ni za ime ulice. Ne smarajte više nebuloznim kritikama.
Ivona
14.01.2019 - 11:53
Sta ce nam
Sta ce nam nasledje komunizma? Sta ce nam te statue koje su materijalno svedocanstvo sistema koje je gusilo identitet i rodoljublje srpskog naroda? Naravno da treba postaviti nove statue pomenutih istorijskih licnosti jer su oni maltene citav zivot podredili ovoj zemlji kao zaklete patriote.