Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

R magazin

Šta Srbi zaista misle o Rusima: Da li je Rusija u Prvom srpskom ustanku prvi put Srbiji "zarila nož u leđa"?

Doktor Nikita Bondarev odgovara na najpopularnije pitanje srpskog Gugla: "Zašto Rusija nije nikada pomogla Srbiji" i raskopčava najpoznatije mitove u srpsko-ruskim odnosima
Piše Nikita Bondarev
Datum: 24/02/2017

Šta Srbi zaista misle o Rusima: Da li je Rusija u Prvom srpskom ustanku prvi put Srbiji "zarila nož u leđa"?

Zbor u Orašcu, litografija 19. vek. Izbor: Wikimedia commons

Tradicija da se u Moskvu ide i traži pomoć od Rusije kao od jedine pravoslavne države koja je u tom trenutku bila nezavisna, nastala je upravo u to doba i trajala je kroz istoriju rusko-srpskih odnosa, prolazeći kroz ozbiljna iskušenja. Takvo iskušenje je bio Prvi srpski ustanak. Najpre ga je Rusija podržala, pružila je srpskim ustanicima novčanu pomoć i diplomatsku podršku, periodično je slala svoje vojne jedinice u pomoć Karađorđu, a uvela je i samostalne vojne operacije protiv Turaka. Na srpskoj zemlji su tada poginuli mnogi ruski vojnici i oficiri, kao što je general Jegor Cukato.

To je bilo 1807. godine. Pokušaj pregovora i primirja sa Turcima Srbi su dočekivali vrlo negativno: „Ja sam lično bio izložen opasnosti da postanem žrtva očajanja Srba i jedva sam uspeo, uz pomoć ljudi meni privrženih, da malo-pomalo smirim uzburkane duhove i da ih ponovo vratim na pravi put", pisao je 1807. godine ruski opunomoćenik u Beogradu Konstantin Rodofinikin, koji je tamo otputovao čim je Rusija sklopila Tilzitski mir. Godine 1811, posle Kutuzovljeve pobede nad Turcima kod Ruščuka i sklapanja Bukureštanskog mira uoči Napoleonove intervencije, Srbima su ponovo „okrenuta leđa".

I pored toga što Rusija nije otišla iz Srbije tek tako, nego je u dogovoru sa Turcima utvrdila odredbe o amnestiji svih učesnika ustanka i o autonomiji Beogradskog pašaluka, postavivši na taj način temelje za obnavljanje srpske državnosti, Turci su iskoristili to što je Rusija zauzeta oko Napoleona, ignorisali su dogovor i ugušili ustanak 1813. godine. Kako god bilo, 1815. godine je Rusija posle pobede nad Napoleonom, svom svojom diplomatskom moći države pobednice podržala rezultate Drugog srpskog ustanka i neposredno doprinela da Srbija zvanično dobije autonomiju u okviru Turske.

 

Doktor Nikita Bondarev,odgovara na najpopularnije pitanje srpskog Gugla: "Zašto Rusija nije nikada pomogla Srbiji"

 

U NOVOM NEDELJNIKU KOJI NA KIOSCIMA OD 23. FEBRUARA POKLON DODATAK "R MAGAZIN"

 

Nikita Bondarev raskopčava mitove:

 

Prvi srpski ustanak i prvi "nož u leđa"

Nezavisnost usled ruske pobede nad Turcima: "Uzimati zdravo za gotovo"

Da li je Nikolaj Drugi spasao Srbiju?

I još jednom o "milionima srpskih devojaka i baka koje su silovali ruski spasioci"

Da li je Jugoslavija "pomogla" rušenju SSSR-a?

Zašto LDNR nije Srpska Krajina niti Severno Kosovo

"Skandinavci" i "Kavkasci" umesto uzajamnog razumevanja

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Guest
25.02.2017 - 10:01
Zbunjujuc naslov teksta
Dakle ocigledno je da su Rusi i te kako pomagali Srbe, a suprotno tvrde samo liberal fasisti i globalisti koji bi da sakriju istoriju. Uzmite u ruke atlas pa oznacite jednom bojom sve koji su ikada ratovali protiv Srba, a plavom sve koji su nam bili saveznici. Uocicete da su nasi neprijatelji na zapadu, a prijatelji, i potencijalni saveznici na istoku. To ne vide samo budale i marionete zapada.