Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Dik Marti: "Svedoci bi mogli da budu ubijeni ako ih ne zaštite"

Autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu da je optimista po pitanju hapšenja "velikih riba" u Prištin
Datum: 09/11/2018

Dik Marti: "Svedoci bi mogli da budu ubijeni ako ih ne zaštite"

Foto Profimedia

Švajcarski senator Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kaže da veruje u sud za OVK. Marti je takođe rekao i da je optimista po pitanju hapšenja "velikih riba" u Prištini.

"Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodnoj zajednici poznati kao 'velike ribe'", rekao je Marti za "Preševa jon".

Navodi se da je on istovremeno "izrazio zabrinutost da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite". 

Prema tvrdnji Martija, "Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci". 

"Preševa jon" navodi da je Marti "ranije nazivao (kosovskog predsednika) Hašima Tačija, (potpredsednika kosovske skupštine) Džavita Haljitija, (predsednika kosovske skupštine) Kadrija Veseljija... 'velikim ribama'", prenose mediji.

Prema Martijevom mišljenju, "uspostavljanjem tribunala za zločine na Kosovu, Kosovo će bez sumnje otvoriti nove perspektive za integracije". 

"Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavljača iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke", rekao je Marti. 

"Preševa jon" navodi da je Marti takođe upitao "zašto ga Hašim Tači ne tuži za 'klevetu'". 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.