Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Dobra vest za trudnice u koju nisam poverovala

A šta ćemo sa neisplaćenim trudničkim i porodiljskim platama?
Piše: Ana Mitić
Datum: 14/12/2016

Dobra vest za trudnice u koju nisam poverovala

Za sve vas koje ste samo čekale tu dobru vest kako će država da donese zakon koji će 100 odsto da štiti trudnice od otkaza, da biste zatrudnele i "pobegle" na bolovanje, poručila bih da ne verujete 100 odsto u sve što ova država obeća. Niti da će taj zakon biti sproveden 100 odsto.

Čitam, "Dobra vest: Novi zakon 100 odsto štiti trudnice od otkaza". A zatim u nastavku čitam kako je juče u skupštinsku proceduru ušao Predlog zakona o izmeni Zakona o radu, koji bi trebalo da osigura sve trudnice i porodilje za vreme odsustvovanja sa posla, bez obzira na to koji ugovor o radu imaju. Navodno, niko neće smeti da im da otkaz za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta, odsustva sa rada radi posebne nege deteta i odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana.

Nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz, bez obzira na to što nije primljena za stalno, a u obrazloženju predloga se navodi da je povod za izmenu to što zaposleni na određeno vreme nisu dovoljno pravno zaštićeni.

Ne verujem ni da će ih ovaj zakon zaštiti, kao što ni dosad nisu uspeli svi prethodni zakoni. Jer dokle god poslodavci na razgovoru za posao budu postavljali pitanje "da li planirate potomstvo", i izbegavali, ili sa velikim zakašnjenjem, isplaćivali nadoknade za trudničko i porodiljsko, a ženama budu uručivali otkaze prvog dana pošto se vrate na posao posle bolovanja (slučaj žene iz Novog Sada koja je vantelesnom oplodnjom dobila trojke i kad se vratila na posao dobila otkaz), nema tog zakona koji će ih zaštiti od licemerne države.

Poslodavci su i dosad vrlo uspešno koristili rupe u zakonima i administravne nebuloze koje propisuje ova država da se obračunaju sa trudnicama i porodiljama.

Šta vredi trudnici ili porodilji to što niko ne sme da je otpusti, ako joj poslodavac ne isplaćuje platu? To je isto kao i da je otpustio. Mnogo je žena koje nikada nisu dobile naknade za porodiljsko i trudničko odstustvo, iako im prema zakonu ove države to pripada. I niko se zbog toga nije potresao. Ono što mene zanima jeste gde je sav taj novac? Da li se vraća u budžet ili se njime manipuliše kad već nije otišao tamo gde je trebalo?

Gde su i moje tri porodiljske plate koje mi nikada nisu isplaćene, jer je prethodna firma u kojoj sam radila prestala da radi? A od države sam dobila "Rešenje o ostvarivanju prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta".

Kada sam u gradskom Sekretarijatu sa socijalnu zaštitu pitala za taj novac, službenica pravne službe mi je u roku od samo par minuta ljubazno saopštila da ona u sistemu lepo vidi da meni taj novac nije isplaćen. Ali, i da "oni tu ne mogu ništa, jer takav je zakon". To što firma u kojoj sam radila nije na vreme podnela zahtev da mi se isplate porodiljske plate, to što je prestala sa radom, što joj je bio blokiran račun, to državu ne zanima. Sve pod izgovorom da se samo sprovodi zakon. Selektivno, slepo pa čak i kad je apsurdno, tamo gde to državi ili nekome drugome odgovara.

E, to je ta zakonska zaštita trudnica i porodilja o kojoj vam pričam.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.