Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Boris Tadić o ograničenju mandata: Podržavam ideju, predlažem uvođenje krivičnog dela političkih obmana

Tadić ističe da je potrebno ojačati institucije i demokratiju i graditi političku kulturu, tako da bude moguća demokratska smena vlasti na regularnim izborima i u normalnim demokratskim izbornim uslovima
Datum: 11/02/2019

Boris Tadić o ograničenju mandata: Podržavam ideju, predlažem uvođenje krivičnog dela političkih obmana

Foto: Igor Pavićević

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je dobro da se pokreće javna debata o ograničenju predsedničkog i premijerskog mandata na osam godina.

Tadić je rekao da je dobro da se pokreće debata o modelima koji bi, kako je rekao, sprečili nastajanje i opstajanje ovakvih autoritarnih režima.

"Mislim da ograničenje mandata nije dovoljno, jer smo videli nakon što je Nikolić predao mesto predsednika stranke Vučiću da je moć koncentrisana u rukama predsednika stranke, bez obzira na to da li je predsednik stranke ili PPV", rekao je Tadić u izjavi za Nedeljnik.

"U ovom predloženom modelu, konkretno je, između ostalog, problem što bi ograničenje mandata na osam godina podrazumevalo, u redovnim okolnostima, skraćivanje predsedničkog mandata na četiri godine, odnosno izjednačavanje trajanja mandata vlade i predsedničkog mandata", izjavio je Tadić.

On je naglasio da je potrebno pronaći modele koji bi mogli da budu katalizator tih procesa i na neki način da nadomeste vreme potrebno za njihovu izgradnju, jer nam je, kako je rekao, dolazak Vučićevog režima ogolio koliko je naša demokratije krhka i mlada.

"U razvijenoj demokratiji nastanak takvog sistema ne bi ni bio moguć, jer bi građani smenili takav režim već kod prvih simptoma. Naša kolektivna svest još uvek nije imuna na obmane, laži i manipulacije, a naš životni standard je nažalost još uvek na nivou podložnom za egzistencijalno ucenjivanje. Jedna od ideja koju sam predložio je uvođenje krivičnog dela političkih obmana", rekao je Tadić i i dodao da je potrebno ojačati institucije i demokratiju i graditi političku kulturu, tako da bude moguća demokratska smena vlasti na regularnim izborima i u normalnim demokratskim izbornim uslovima.

"Tu političku kulturu smo gradili pre 2012. godine, zato smo i imali normalnu smenu i predaju vlasti nakon gubitka izbora. Međutim, izgradnja institucija i političke kulture je dugotrajan proces i taj proces je prekinut 2012. od kada je nase društvo u antidemokratskoj regresiji", zaključio je Tadić.

 

***

Ovu ideju je, da podsetimo, izneo glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On je gostujući na N1 izjavio da bi najveća stvar za našu demokratiju bila da se političarima ograniči mandat na osam godina.

"Mislim da ovo zaista može da bude korisna stvar, jer kada imate raspolućeno društvo i tešku situaciju, onda iz toga može da se izrodi nešto dobro. Ljudi nisu na ulicama ni zbog Kosova, ni zbog političara, ni zbog političkih ideja, već zbog demokratije. Zamislite da ste 1997. godine znali da Milošević odlazi za godinu dana. Ne bi bilo ni bombardovanja, ni rata, ničega ne bi bilo", rekao je između ostalog Lalić, dodajući da je osam godina optimalni period koji bi jedan političar trebalo da provede na vlasti.

 

Pročitajte još

Kolumna Veljka Lalića: Ugovor s političarima

A šta vi mislite o ovoj ideji?

 

Da li ste za ograničavanje mandata političarima na 8 godina?
Da
Ne
Nemam stav
Make a Quiz in Minutes | Quiz Maker

Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.analiza
11.02.2019 - 16:02
foliranje
Bio predsednik u 2 mandata, kandidovao se i za treci, a sad podrzava pricu o ogranicavanju.
Бата
13.02.2019 - 11:31
Суицидно
Први би Тадић заглавио робију јер је потписао Еулекс и практично онемогућио 1244 Резолуцију све зарад опстајања на власти.