Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Dodik je na vreme shvatio: Nezavisnost se crta u glavama građana

Raspisujući referendum nedelju dana uoči lokalnih izbora - a opozicija da nije podržala referendum mogla bi samo kolektivno da se preseli u Sarajevo ili u Brisel - i puštajući da međunarodna zajednica i Sarajevo stalnim ličnim napadima kreiraju utisak da je ovo "referendum o Dodiku" - dobio je 99,81 odsto glasova. I to s podrškom ljutih protivnika iz opozicije. Pobeda na lokalnim izborima ostala je kao formalnost
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 03/10/2016

Dodik je na vreme shvatio: Nezavisnost se crta u glavama građana

Foto AP/Amel Emric

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, veče posle referenduma, gostujući na regionalnoj N1 televiziji - on iz studija u Beogradu, voditelj u Sarajevu, što možda dosta govori o postreferendumskim odnosima u BiH - za kraj razgovora suočio se sa pitanjem - da li će biti rata. Servirano tako na sobnoj temperaturi kao da se radi o sasvim običnom pitanju. Dodik je odgovorio nešto što bi se moglo svesti na repliku iz "Lepih sela": "Ma kakvog rata".

Osim što je baš u tom razgovoru predsednik Republike Srpske u međurečenici, ograđujući se od svestranog zveckanja oružjem, provukao i da se Srpska ima čime braniti, ipak najviše u oči pada sa kakvom lakoćom se raspravlja o temi rata, kojem bi povod bio naizgled besmislena rasprava o jednom prazniku - što prosečnom promatraču prilika, bar sa ove strane Drine, nikako ne može da bude do kraja jasno - koji bi od pahuljice mogao da se izrodi u novu balkansku lavinu.

Da se tumačilo po razumu, niti bi Dan Republike unutar jednog entiteta bio sporan, niti bi do referenduma došlo, pa samim tim ni do posledičnih tenzija. Da su Srbi iz Republike Srpske prihvatili odluku Ustavnog suda da je 9. januar kao Dan Republike neustavan jer se poklapa sa Svetim Stefanom (praznik kome se, evo već više od 20 godina, tepalo i "slava RS"), našli bi se u golemom problemu. Jer predebeo je pravoslavni crkveni kalendar crvenim slovima i teško bi se našlo slobodno mesto za neki državni praznik, pa eto i dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma pada baš na Aranđelovdan. No, lako je biti cinik ako ne živiš u Bosni. Ili u Republici Srpskoj.

Toliko je simptoma koji, po principu ujeda zmije i straha od guštera, podsećaju na 1992. godinu. Sve sa sankcijama kojima se preti Srbima.

Ali, nije se dogodio rat, dogodili su se izbori. Lokalni u Bosni i Hercegovini, što je tema koja, ipak, malo manje interesuje s druge strane Drine.

Milorad Dodik je na vreme razumeo da se nezavisnost republike (entiteta, države, kako je kome volja) ne meri međunarodnim ugovorima i priznavanjima, pa ni dejtonskim, već se isključivo iscrtava u glavama građana, koji su igrom slučaja i birači. Dok god imaš vladu, skupštinu i entitetsku granicu, Srpska je nezavisna onoliko koliko se ljudi u njoj osećaju nezavisnima. Baš kao što su slobodni onoliko koliko se osećaju slobodnima.

A Dodik je s vremenom uspeo da tu slobodu "veže" za sebe. I vešto je, i ne baš sportski prema opoziciji u RS, pripremio zamku u koju su svi važni politički igrači u RS svesno upali jer nisu imali drugog izbora. Raspisujući referendum nedelju dana uoči lokalnih izbora - a opozicija da nije podržala referendum mogla bi samo kolektivno da se preseli u Sarajevo ili u Brisel - i puštajući da međunarodna zajednica i Sarajevo stalnim ličnim napadima kreiraju utisak da je ovo "referendum o Dodiku" - dobio je 99,81 odsto glasova. I to s podrškom ljutih protivnika iz opozicije.

Pobeda na lokalnim izborima ostala je kao čista formalnost.

Dodik tako profitira iz te apsurdne situacije i ubire plodove kreiranja atmosfere u kojoj se građani u RS osećaju nezavisnijim od Sarajeva i centralnih BiH organa danas nego pre deset ili petnaest godina kada je entitet imao 86 nadležnosti više. Dalje narastanje sukoba posle referenduma samo može da ide naruku negovanju specifičnog političkog kulta Milorada Dodika, čime će se definitivno preći granica posle koje zaista postaje neizbežno da svaki napad na Dodika bude napad na Republiku Srpsku.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.voja
04.10.2016 - 09:53
čestitka
To CARE