Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Đukić Dejanović: Po zakonu roditelj deteta do 3 godine ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu

Roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi "part time", sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude.
Datum: 20/04/2018

Đukić Dejanović: Po zakonu roditelj deteta do 3 godine ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu

Foto: Nedeljnik

Strategija za podsticaj rađanja od 1. jula stupa na snagu. Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politku Slavica Đukić Dejanović kaže da za tu sumu može nešto da se učini i poravi materijalni status, ali da ne rešava probleme na duže staze.

"Mere koje proističu iz strategije je da će dve godine svako drugo dete dobijati 10.000 dinara, da će svako treće i četvrto dobijati 12 i 18 hiljada. Pored toga, 600 hiljada parova ne može da ima decu, za sve one koji su do sada iz biomedicinski potpomognute oplodnje dobili jedno dete daće se mogućnost da o trošku RFZO imaju tri nova pokušaja da ti mališani imaju batu ili seku", prenosi N1.

Na pitanje ko će kontrolisati da li se taj novac na vreme isplaćuje, ministarka kaže da će to garantovati kontrola Skupštine, koja će doneti izmene i dopune zakona, ali i javnost koja treba da bude korektor i ocenjuje da li se mere sprovode.

Ministarka kaže i da su se bavili usklađivanjem rada i roditeljstva i istraživali šta najviše smeta roditeljima koji su zaposleni.

"Mi u zakonu o radu imamo lepo regulisane neke teme, roditelj deteta do 3 godine ne može da radi u popodnevnoj ili noćnoj smeni a da nije samo to tražio, roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi "part time", sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude. Ne koriste se zakonske mogućnosti, roditelji iz straha, šta ako nešto tražim šta će biti, a poslodavci jer misle na profit".

Pored toga, Slavica Đukić Dejanović dodaje da poslodavci ne smeju da diskriminišu nekog ko ima dete ili se vratio na posao posle dužeg bolovanja i dodaje da zato inspekcije moraju da budu intenzivnije.

"Moramo da povećamo broj inspektora, da ohrabrimo ljude da kad prijave slučaj nisu uradili ništa što je loše".

Ona smatra i da Srbija nema dovoljno vrtića, kao ni edukovanih ljudi koji bi radili.

"Edukacija u vrtićima mora da bude u skladu s potrebama. Prioritet lokalne samouprave mora biti dovoljan broj vrtića. Zadatak svih zemalja je da predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje budu obavezni i besplatni i mi smo se na to obavezali konvencijom UN".

 


Ukupno komentara: 6Sva polja su obavezna.Jelena
22.04.2018 - 10:50
Uzbuna
Vratite vi vikend roditeljima da ta deca koja se rode vidjaju mame i tate , a ne da dokone zuje po hipermarketima i soping centrima a deca kuci cekaju roditelje da zavrse smenu u 22 h. Strasno!!!!!
Majstor
22.04.2018 - 10:50
Ha ha ha
Kakvo biranje smena narod radi do 12 sati a inspekcija pare u dzep
Biljana
22.04.2018 - 10:51
Sok
Stalno se prica o natalitetu. Da li bi za promenu poceli da radite nesto umesto sto prosipate prazne price? A da tuga bude veca, moj slucaj je super, znam da ima i tezih. Gde vodi sve ovo? Puca kicma, pucaju zivci... I taman kada bi covek tebao da se opusti i uziva on se razboli, raspadne se i fizicki i psihicki.. Ali bitno je da gospoda iz fotelje imaju min 1000 evrica platu.
Biljana
22.04.2018 - 10:51
Šok
Ovo da nije tuzno, bilo bi smesno. Sve ovo sto se navodi u ovom tekstu ostace tu gde jeste. Ko moze da zahteva nesto u ovoj drzavi, a da je pri tome neko ko je zaposlen ili je trudnica,porodilja. Evo moj primer. Zbog prvo izgubljene trudnoce i ove u kojoj sam odmah na startu prokrvarila morala sam da mirujem, bolovi 24 h, ponovno krvatenje itd... Na osnovu svega bila sam sto u bolnici, sto vezana za ktevet. Lekovi, privatni pregledi, pregledi, pregledi, sve to papreno kosta. I redovna trudnoca je skupa rabota, a posebno komplikovana. Koliko mi je novca trebalo, pa necemo o tome?!! I lud zna odgovor na to pitanje. A odgovor na pitanje gde je plata? Paaaaa evo, na bolovanje odes u Martu, porodiljsko ti otvore u Novembru, porodis se u Decembru a platu za mesec Jul dobijes 20. Decemra. Platu za porodiljsko i to prvu Da li se neko pita koliko kostaju pelene, hrana, higijena i jos milioncuda za malo dete? Da li je normalno i izvodljivo da se zonglira sa jednom platom od 26000…? Da li se pitate kako ludi roditelj mora da izdrzi sve?
majka
24.04.2018 - 10:37
da da
I po zakonu majke sa decom sa poteškoćama u razvoju ne bi trebalo da rade dok dete ne navrši 5 godina ali nema nikakve novčane nadoknade te moraš da platiš prevozda odeš sa detetom na preglede, da napraviš sendviče jer tamo čekaš ceo dan...i te majke a i ja sa njima u istom košu smo morale da radimo i to ponekad i 12 sati!!!
Ja
26.04.2018 - 12:04
Prazno slovo na papiru
Hahahaha ja nisam smela bre bolovanje da otvorim kad mi je dete bilo bolesno jer mi je sef pretio otkazom, o cemu vi private. Ja bre drugo ne mogu da rodim jer ako rodim moram da dam otkaz jer nema ko da mi cuva decu jer ja moram da radim po smenana jer ne mogu da rad samo prvu smenu jer sef kaze nije fer prema drugim kolegama I da ne mogu da biram smene. Tako da to sto vi pricate je samo prazno slovo na papiru, bolovanje na dete kad je bolesno ne smem ni da pomenem na poslu jer odmah prete otkazom.